Vinaři se zlobí na Kalouska. Rakušané mu blahořečí

Tomáš Fránek
23. 4. 2012 11:40
Podle vinařů se bude opakovat situace z devadesátých let
Foto: Veronika Skálová

Znojmo - Na moravských vinicích se nyní nemluví o tom, jaká vína se loni podařilo vyrobit, ale o politice a daních.

Vláda dokázala to, co se už řadu měsíců nedařilo - znovu spojit rozhádané vinaře na Moravě. Ti se nyní jako jeden muž staví proti vládou schválenému plánu zdanit tichá vína spotřební daní ve výši deseti korun za litr.

Proti se postavili i malí vinaři, kterým ministr Kalousek a premiér Petr Nečas slibují podporu a osvobození od daně.

"Je to blbost, takové dělení povede jenom k tomu, že lidé se budou snažit podvádět a fixlovat. A když vidíme, jak stát nedokáže vybrat miliardy na daních, tak je takové opatření jenom hloupým nápadem," říká Pavel Macek ze Znojma.

Miliardy z tržnic, ne z vinic

"Ať sem Kalousek přijede a řekne, v čem je stejné být majitel pivovaru a vinařem. Kromě toho, že je to obojí alkohol, tak jsou to dva rozdílné obory a všechny vinařské země to vědí. Pivovary nic nepěstují, suroviny jenom nakupují. My se staráme o krajinu, obděláváme půdu, podporujeme turistiku," dodává další vinař Karel Menšík.

Vinaři státu navrhují, kde má vzít peníze, které potřebuje. "Stačí, kdyby pořádně kontrolovali vietnamské tržnice, tam se fakt točí miliardy a daně nikdo z trhovců neplatí," říká Macek.

Vinařství hlavně na Moravě zaměstnává asi 20 tisíc lidí. Navazují na něj další obory, jako gastronomie a cestovní ruch. Plocha vinic dosahuje 18 tisíc hektarů a produkce pokryje ani ne polovinu spotřeby v Česku.

A už nyní jsou k vidění prázdné vinice. "Je to těžká práce a ne jenom sezení ve sklepě a popíjení vína. Mladí už k takové práci vztah nemají, vinařů ubývá," říkají znojemští vinaři. A i kdyby daň zasáhla jenom střední a větší firmy, pro celý obor by to podle nich bylo špatně.

Zásah Evropské unie

Na Znojemsku mají vinaři na dohled vinice v Rakousku, kde vinaři daň platit nemusí. Přitom v poslední době i rakouští zákazníci jezdí pro víno na Znojemsko. Někteří vinaři z Moravy dokonce začali skupovat prázdné sklepy na rakouské straně hranice.

"Jenom si daň zaveďte. Pro nás to bude jenom konkurenční výhoda, lidé samozřejmě kromě kvality hledí na cenu," říká rakouský vinař Hans Mayrhofer.

Podle něj ale v případě, že by Česko chtělo zvýhodnit jenom část svých vinařů, musí zasáhnout Evropská unie.

Všichni budou malí

A s malými vinaři z Moravy souhlasí i ti větší producenti, jejichž vína jsou úspěšná i na velkých světových soutěžích. Podle zástupců vinařských spolků opatření povede jenom ke švindlování s daněmi a krachu menších firem.

"Je to nekoncepční řešení. Navíc by nás štvalo, že velcí by měli platit spotřební daň a malí ne, protože pak se ze všech středních hned stanou malí. Rozdělí se na menší firmičky nebo budou švindlovat, že toho tolik nevyrobili," komentuje záměr předseda Aliance vinařů V8 a šéf Nového Vinařství Marek Špalek.

"To už tady přitom jednou bylo, když se v devadesátých letech neplatila do 1000 litrů vyrobeného vína spotřební daň a nad tuto hranici ano," dodává Špalek.

Podle dalšího známého vinaře Františka Mádla by státu daň nepřinesla tolik, kolik očekává.

"Ztížilo by to určitě prodej našeho vína, protože když to v okolních zemích není, tak by určitě zákazníci hledali, co je levnější venku. Taky si myslím, že nejenom tato vláda, ale i ty minulé propásly spoustu možností, jak zamezit dírám v rozpočtu a daňovým únikům. Myslím si, že to přinese více komplikací jak užitku," uvedl v Českém rozhlase.

 

Právě se děje

Další zprávy