Nezaměstnanost klesla, práci ale nemá půl milionu lidí

Petr Kučera Petr Kučera
10. 4. 2012 9:20
Na podporu má nárok zhruba čtvrtina uchazečů o zaměstnání
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v březnu dosáhla 8,9 procenta, oproti únoru tak klesla o 0,3 procentního bodu. V porovnání s loňským březnem je také o 0,3 procentního bodu nižší.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu března klesl o 16,6 tisíce na 525 180. V porovnání s loňským březnem je jich o 22,6 tisíce méně. Bezprostředně může do práce nastoupit 508 tisíc lidí.

Na podporu v nezaměstnanosti mělo nárok 126 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy zhruba čtvrtina všech uchazečů vedených v evidenci.

"V dubnu lze očekávat další pokles nezaměstnanosti, a to nejen díky nástupu sezonních prací v zemědělství, lesnictví a cestovním ruchu, ale také organizováním jarních úklidů měst a obcí," říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Třináct lidí na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 13,2 uchazeče, nejvíce v okresech Třebíč (62,7), Bruntál (43,0), Teplice (41,8), Hodonín (37,8) a Jeseník (32,7).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti mají okresy Jeseník (17,2 %), Bruntál (17,0 %), Most (16,0 %), Hodonín (14,9 %), Znojmo (14,8 %) a Děčín (14,7 %). Naopak nejnižší hlásí Praha-východ (3,6 %), hlavní město Praha (4,0 %), Praha-západ (4,3 %) a Mladá Boleslav (4,8 %).

K meziměsíčnímu poklesu nezaměstnanosti došlo ve většině regionů, nejvíce v okresech Chrudim (o 9,2 %), Domažlice (o 8,9 %), Klatovy a Prachatice (shodně o 7,6 %). Nárůst byl zaznamenán pouze v okresech Praha-západ (o 2,4 %) a Praha-východ (o 2,2 %).

Na jaře bude líp, ale krize nekončí

"Ve srovnání březnů jde o průměrnou hodnotu. Za poklesem stojí převážně zahájení sezonních prací," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Z historického hlediska se míra nezaměstnanosti stále drží relativně vysoko.

Aktivita firem na trhu práce podle něj zůstala nízká - příliš nepropouštěly, ale ani nevytvářely nová pracovní místa. "Pokračování sezonních prací může míru nezaměstnanosti stlačit v následujících měsících ještě o půl procentního bodu, bez oživení ekonomiky ale letos pod osm procent nepůjde," očekává Sobíšek.

"Rozhodující pro vývoj nezaměstnanosti v letošním roce bude situace v průmyslu, který zatím od počátku roku vykazuje silný meziroční růst nových zakázek," upozorňuje analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Ten připomíná, že se situace v odběratelských zemích včetně Německa postupně zhoršuje, takže výrazné zlepšování situace na trhu práce zatím není na obzoru.

"Březnový výsledek je poměrně příjemným překvapením, ale stále není vyhráno. Výhled domácí ekonomiky není nijak růžový a i přes březnové zlepšení nezaměstnanosti se stále pohybujeme velmi vysoko a uchazečů je více než 525 tisíc," říká analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Podle Volfa je problém již dlouhou dobu stejný: Ekonomika nedokáže vytvořit dostatečný počet volných pracovních míst.

"Chystané další vládní úspory a škrty budou mít pravděpodobně dopad také na nezaměstnanost. Úbytek státních zakázek bude tlačit na vyšší nezaměstnanost," domnívá se Volf.

Pokles nezaměstnanosti minimálně do letních prázdnin očekává i Andrew Krenek, ředitel Poradenství pro řízení lidských zdrojů společnosti PwC ČR. Důvodem je nástup sezonních prací.

"Vyhlídky na celý letošní rok jsou celkově optimističtější, než byly v závěru loňského roku. Naznačil to i nedávný průzkum PwC mezi generálními řediteli nejvýznamnějších tuzemských firem, kde nepatrně převažuje podíl těch, kteří budou nabírat nové zaměstnance," říká Krenek.

I tam, kde dojde k propouštění, budou firmy podle PwC většinou postupovat velmi selektivně. "Nikdo nechce nyní riskovat, že ztratí klíčové zaměstnance nebo si nezajistí včas potřebné zaměstnance na očekávaný růst," podotýká Krenek.

 

Právě se děje

Další zprávy