V Evropě nemá práci 25 milionů lidí. Kde je nejhůř

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
2. 4. 2012 11:50
Počet nezaměstnaných v Evropské unii se přiblížil k hranici 25 milionů
Nejhorší situace je ve Španělsku (fotografie z tamní stávky).
Nejhorší situace je ve Španělsku (fotografie z tamní stávky). | Foto: Reuters

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v únoru vystoupila na 10,8 procenta, a dostala se tak na nový rekord za dobu existence eurozóny. Nejhorší je situace ve Španělsku, kde nemá práci 23,6 procenta lidí.

Situace se během února zhoršila i v celé Evropské unii, kde míra nezaměstnanosti podle statistického úřadu Eurostat vzrostla na 10,2 procenta.

Eurostat odhaduje, že v únoru bylo v celé Evropské unii bez práce asi 24,55 milionu lidí. Za leden jich přibylo zhruba 167 tisíc. Z toho asi 17,13 milionu jich připadá na eurozónu.

Nejnižší nezaměstnanost mají Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko, Německo a Česko.

V Česku dosahuje míra registrované nezaměstnanosti podle jednotné metodiky Eurostatu 6,8 procenta. Oproti lednu vzrostla o 0,1 procentního bodu, nicméně v porovnání s únorem 2011 je o 0,1 procentního bodu nižší.

Naopak nejvíce nezaměstnaných je ve Španělsku a Řecku, přičemž údaje z Řecka jsou zatím jen z konce prosince.  

Za poslední rok se situace nejvíce zlepšila v Pobaltí - zejména v Litvě, kde nezaměstnanost klesla ze 17,5 na 14,3 procenta. Naopak nejvíce nezaměstnaných přibylo v Řecku, Španělsku a na Kypru.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v České republice v průběhu února vzrostl o 54,5 tisíce na 541 685. Oproti lednu je to o 21 tisíc méně, v porovnání s loňským únorem ale o 7,4 tisíce více.

 

Právě se děje

Další zprávy