Nezaměstnanost v Německu je nejnižší od sjednocení země

ČTK ČTK
29. 3. 2012 14:05
Poptávka po pracovních silách zůstává navzdory krizi vysoká
Foto: Bundesagentur für Arbeit

Berlín - Míra nezaměstnanosti v Německu v březnu podle sezónně očištěných údajů klesla na 6,7 procenta z únorových 6,8 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které zveřejnil spolkový úřad práce.

Počet nezaměstnaných se snížil o 18 tisíc na 2,841 milionu. Analytici čekali pokles o 10 tisíc osob.

"Současné období ekonomické slabosti nezanechalo na trhu práce žádné stopy," řekl šéf úřadu Frank-Jürgen Weise. "Poptávka po pracovních silách zůstává vysoká," dodal. K poklesu nezaměstnanosti podle něj přispělo jarní oživení ekonomické aktivity.

"Údaje o trhu práce jsou lepší, než se očekávalo. Trh práce je stále ve velmi dobrém stavu, a to navzdory období slabého růstu," řekl analytik Peter Meister ze společnosti BHF-Bank.

"Příznivá situace na trhu práce bude pravděpodobně pokračovat. Hospodářský růst ale zřejmě nebude tak dynamický jako loni," dodal.

Příznivý vývoj německého trhu práce kontrastuje se situací v eurozóně, kde se míra nezaměstnanosti začátkem roku vyšplhala na 10,7 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od zavedení eura.

Podle neočištěných údajů se v Německu počet lidí bez práce v březnu propadl o téměř 82 tisíc na 3,028 milionu a míra nezaměstnanosti klesla na 7,2 procenta z únorových 7,4 procenta.

"Stoupající zaměstnanost by měla nadále podporovat spotřebu domácností. Posiluje to rovněž pozici odborů při jednáních o mzdách, protože firmy mají problémy s hledáním vhodných zaměstnanců," uvedl analytik Christian Schulz z bankovní společnosti Berenberg. Dodal, že zvyšování mezd je nevyhnutelné.

Mzdový růst byl v Německu v posledních letech pomalý, což podpořilo konkurenceschopnost země a přispělo k poklesu nezaměstnanosti. Velké odborové svazy Verdi a IG Metall nyní požadují zvýšení mezd o 6,5 procenta. Schulze označil takto výrazný nárůst za nepravděpodobný. Mzdy by podle něj mohly stoupnout zhruba o čtyři procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá i řada českých firem.

 

Právě se děje

Další zprávy