Ženy na stejných postech berou o 10 % méně než muži

Radek Pecák Radek Pecák
8. 3. 2012 16:43
Například redaktorky, logističky a PR manažerky ale vydělávají více než muži
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - V průměru vydělávají muži v České republice skoro o čtvrtinu (24 procent) více než ženy. To je však ale údaj za celou populaci,  který vyplynul z internetového průzkumu Platy.cz. V průměru podle výpočtů vydělávají muži 27 942 korun, ženy 21.302 korun

Pokud se vezmou platy mužských a ženských kolegů na stejných pozicích, nejsou už rozdíly tak markantní. "Když jsme porovnali jen platy mužů a žen na stejných pozicích, vyšlo nám, že rozdíl mezi jejich výdělkem je deset procent," uvedl Lubomír Valenta ze společnosti Profesia CZ, která portál provozuje.

Navíc existují i profese, kde dokonce ženy v porovnání s muži na stejných pracovních pozicích dostávají na konto vyšší mzdu.

Ženy muže v průběhu let dotahují

Žena v průměru vydělává více jako logistička, redaktorka, technička bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nebo PR manažerka, zjistil průzkum.

Naopak nejvýraznější rozdíl mezi platem mužů a žen je podle průzkumu na pozicích provozní manažer (29 procent), barman (24 procent), a vedoucí výroby s 23 procent.

Rozdíly ve výši platu jsou na trhu práce od okamžiku, kdy na něj lidé vstoupí. Nejvýraznější mezi pohlavími jsou po třicítce, nejmenší pak po 55. roce věku.  Při nástupu na pracovní trh, ve věkové kategorii od 17 do 24 let, je rozdíl mezi platem muže a ženy 16 procent ve prospěch muže. V průběhu pěti let na trhu se zvětší o pět procentních bodů a ve věkové kategorii od 35 do 44 let dosahuje svého vrcholu. Ženy si v tomto věku vydělají až téměř o třetinu méně než stejně staří muži.

Po 45 roce života se platové rozdíly opět snižují a nejmenší jsou ve věku nad 55 let, kdy si muži vydělávají "pouze" o 13 procent více než ženy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy