Nezaměstnanost zůstala na lednové úrovni, níže než loni

Petr Kučera Petr Kučera
8. 3. 2012 9:12
Úřady práce registrují 542 tisíc uchazečů o zaměstnání, na podporu má nárok čtvrtina
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v únoru vzrostla na 9,2 procenta, oproti lednu tak stoupla o 0,1 procentního bodu. V porovnání s loňským únorem je ale o 0,4 procentního bodu nižší.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu února vzrostl o 54,5 tisíce na 541 685. Oproti lednu je to o 21 tisíc méně, v porovnání s loňským únorem ale o 7,4 tisíce více.

Na podporu v nezaměstnanosti mělo nárok necelých 139,2 tisíce uchazečů o zaměstnání, tedy zhruba čtvrtina všech uchazečů vedených v evidenci.

Po pěti měsících přibylo volných pracovních míst - je jich přes 55 tisíc. Z toho téměř 36,7 tisíce nahlásili úřadům práce dobrovolně zaměstnavatelé, dalších 18,8 tisíce zjistily úřady práce z internetových serverů po smazání duplicit. Od letošního roku už nemusí firmy hlásit volná místa povinně.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl v únoru zaznamenán v 65 okresech - největší v okresech Ústí nad Labem (o 4,5 %), Benešov (o 4,2 %), Praha-západ a Prachatice (shodně o 3,2 %) a Kutná Hora (3,1 %).

Patnáct lidí na jedno místo

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v okresech Jeseník (17,9 %), Bruntál (17,8 %), Most (16,3 %), Znojmo (15,9 %), Hodonín (15,5 %) a Děčín (15,1 %). Naopak nejnižší je v okrese Praha-východ (3,5 %), v Praze (4,1 %) a v okresech Praha-západ (4,2 %) a Mladá Boleslav (5,0 %).

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,8 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Třebíč (70,4), Jeseník (50,8), Bruntál (44,8), Prostějov (44,1) a Teplice (42,9).

Hůř už nebude?

Hlavním problémem trhu práce v Česku nyní není propouštění, ale nedostatečná tvorba nových pracovních míst, upozorňuje analytik Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

"Ekonomika je v mělké recesi, růstový výhled je chabý, a podnikatelský sektor proto nová pracovní místa negeneruje. Za celý rok 2012 očekáváme průměrnou výši míry registrované nezaměstnanosti 8,9 %, o čtyři desetiny procentního bodu nad úrovní průměru roku 2011," upřesňuje Mertlík.

"Je možné, že hlavní příčinou únorového růstu nezaměstnanosti bylo extrémní počasí, které zastavilo řadu sezónních prací," připomíná letošní mrazy analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Pro březen vidím s velkou pravděpodobností návrat míry nezaměstnaností pod hranici devíti procent. Nestane-li se v ekonomice něco neočekávaného, nad uvedenou hranici se nezaměstnanost letos už nevrátí, i když s jejím výraznějším poklesem počítat nelze," dodává Sobíšek.

Také podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba se v dalších měsících situace zlepší a nezaměstnanost opět začne klesat.

"Únorové mrazy polevily a mohou začít některé venkovní a sezónní práce. Ekonomika je sice pod tlakem s prognózami o nulovém růstu, ale okolní země jsou prozatím v dobré situaci a z toho budou těžit i čeští zaměstnavatelé. Velké nábory nových zaměstnanců nejsou na pořadu dne, ale ani masové propouštění ve velkých podnicích zatím nehrozí," říká Kozub.

Také podle ministerstva práce a sociálních věcí lze už v březnu očekávat pokles nezaměstnanosti způsobený nejen začátkem nástupu sezonních prací v zemědělství, lesnictví a cestovním ruchu, ale také organizováním jarních úklidů měst a obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy