Pořád málo. Evropská komise chce více žen v čele firem

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 3. 2012 17:22
Na šest mužů připadá ve vedení firem jedna žena. Je potřeba zasáhnout, plánuje eurokomisařka
Foto: Schenker

Brusel - Evropská komise opět přemýšlí, jak zvýšit počet žen v dozorčích radách. V současné době totiž v těchto orgánech sedí v průměru jedna na šest mužů. Dobrovolné iniciativy příliš nezabraly, nejspíše tedy bude třeba regulace.

"Kvótám sice nefandím, ale jejich výsledky se mi líbí," prohlásila evropská komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová, která se snaží vyřešit, jak dostat do vedení společností více žen. Těch sice přibývá, zatím ale příliš pomalu, vyplývá z pondělní zprávy Evropské komise.

"Pokud se bude počet manažerek zvyšovat stejným tempem, tak našeho cíle dosáhneme za čtyřicet let," zní závěr výzkumu.

Jak Evropská komise uvedla, od prosince 2010 se počet žen ve vedení firem zvýšil, meziročně byl nárůst dokonce nejrychlejší v historii EU. Aktuálně tak podíl žen ve vrcholovém managementu činí 13,7 procenta.

Evropská komise by ale ráda měla ve vedení alespoň 40 procent žen. Jestliže růst nepovzbudí, splní se jí tento sen okolo roku 2050.

Přemlouvání nepomohlo

Jak přesně chce Komise zasáhnout, zatím není jasné. Redingová ale zdůrazňuje, že je nezbytné současnou situaci zvrátit. Jednou z možností je zavedení zákonných kvót, které by stanovily, jaký má být poměr mužů a žen.

Doposud se Redingová snažila docílit rovnováhy tím, že evropské firmy vyzývala, aby dobrovolně podepsaly listinu "Závazek Evropy - ženy ve vedoucích pozicích". Společnosti, které tak učinily, přislíbily, že do roku 2015 budou mít v managementu 30 procent žen a 40 procent do roku 2020. Za poslední rok tak ovšem v celé Evropě učinilo pouze 24 podniků.

"S politováním musím říct, že samoregulace nepřinesla uspokojivé výsledky," konstatuje Redingová.

Odkazuje proto na Belgii, Francii, Itálii, Nizozemsko a Španělsko, které začaly samy řešit nerovnováhu pomocí kvót. První tři země navíc firmám za porušování pravidel udělují finanční pokuty.

Ženy prý podnikům prospívají

Podle zprávy komise si Evropská unie "nemůže dovolit tolerovat genderovou nevyváženost ve vedení firem". Argumentuje tím, že stejné zastoupení obou pohlaví umožňuje firmě lépe hospodařit a rychleji růst.

Podle studie, kterou vydala McKinsey, přítomnost žen ve vedení podnikům prospívá - jejich provozní zisk je v průměru zhruba o 56 procent vyšší. Podle analýzy Ernst & Young dokonce platí, že ve společnostech s alespoň jednou ženou v dozorčí radě si lidé vydělají více.

Jak Evropská komise navíc připomíná, 70 procent všech spotřebitelských výdajů kontrolují ve světě právě ženy. "Manažerky proto lépe vidí do chování a rozhodování zákazníků, což jim umožňuje lépe pochopit jejich potřeby a preference," komentují zástupci Komise.

Česká republika má ženy v top managementu zastoupené z 15 procent, což ji řadí nad současný evropský průměr. Nejmenší čísla vykazují Malta (tři procenta), Kypr a Maďarsko, nejvyšší naopak Finsko, Lotyšsko a Švédsko.

Z jakého důvodu se ve vedení evropských společností nachází jen přes 13 procent žen, neví přesně ani Komise. Ta zároveň upozorňuje, že 60 procent vysokoškolských diplomů si v rámci EU odnášejí právě ženy.

 

Právě se děje

Další zprávy