Ochrana míst v praxi: Sto inženýrů z Ukrajiny má padáka

Karel Toman
26. 2. 2012 6:00
Drábkova novela je diskriminační, budeme se bránit u evropského soudu, tvrdí agentury
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Škrtem ministerského pera může Česko přijít o některé odborníky, kterých je na místním trhu nedostatek. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž zpřísnilo zaměstnávání cizinců ze zemí mimo Evropskou unii.

Ti tak mohou chybět nejen na polích (podrobněji zde), ale i v kvalifikovaných pozicích, pro které firmy těžko shánějí vhodné kandidáty.

"Měli jsme asi stovku ukrajinských inženýrů specialistů v informačních technologiích. Trvalo nám měsíce, než jsme je sem dostali. Musíme je ale propustit, protože je nemůžeme jako agentura zaměstnávat. A takovýchto případů je plno," tvrdí Jaroslava Rezlerová z Manpower, největší pracovní agentury u nás.

Výtek proti normě, která to způsobila, má Rezlerová víc. Je připravena za změnu zákona bojovat třeba až u evropského soudu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí kritiku odmítá. Podle jeho mluvčí Viktorie Plívové jde jen o nářky agentur na nápravu právních kliček, kterých dosud zneužívaly.

Agentury naopak tvrdí, že se opatření zcela míjejí účinkem.

Ohlávka na poctivé agentury?

Sporným bodem je novela zákona o zaměstnanosti, která pracovním agenturám od Nového roku zakazuje, aby zaměstnaly cizince, a pak je přidělily nějaké další firmě. Novela tím chce předcházet nelegální a tudíž nezdaněné práci a zároveň chránit český pracovní trh pro české pracovníky.

Stejně jako zemědělci i Rezlerová si myslí, že ministerstvo takto svého cíle nedosáhne.

"Dopadlo to zkrátka na ty, kteří to dělají poctivě a podle zákona. A ty, kteří to dělají nepoctivě, to vůbec nepostihne," shrnuje Rezlerová, která je současně členkou představenstva Asociace poskytovatelů personálních služeb.

Členové této asociace zaměstnávají na pracovní smlouvy a platí řádně pojistné a daně. Dohromady zaměstnávají 17 tisíc lidí, z toho jen dva tisíce byli cizinci z třetích zemí.

Rezlerová: Nelegální práci novela neřeší

Podle mluvčí ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) si ale Manpower stěžuje neprávem.

"Zákon od 1. ledna 2012 nezakázal agenturám práce zaměstnávat cizince. Zakazuje pouze zprostředkovávat zaměstnání cizincům formou jejich zaměstnání a následného přidělení k jiné firmě," ubezpečuje Viktorie Plívová. "Agentury práce samozřejmě mohou zaměstnat cizince jako své kmenové pracovníky," dodává.

Rezlerová je naopak přesvědčena, že stát tím komplikuje život slušným agenturám, a cizince žene do rukou těm nepoctivým v šedé zóně ekonomiky, kterou měl v úmyslu zkrotit.

"Desítky tisíc cizinců jsou tu zaměstnaných na černo. To, že se omezilo zaměstnávání cizinců z třetích zemí přes agentury, tento problém vůbec nevyřeší," upozorňuje Rezlerová.

"Je navíc otázka, jestli to akceptuje Evropská unie, protože v prosinci jsme přistoupili k implementaci evropské direktivy ohledně agenturního zaměstnávání, kde by se praxe v hlavních bodech měla sjednotit ve všech členských zemích," vysvětluje Rezlerová. Nové ministerské restrikce jsou podle ní se směrnicí v rozporu.

Zákon měnit nebudeme, vzkazuje Drábek

Novela navíc podle Rezlerové zakázala agenturám zaměstnávat lidi se zdravotním postižením, přičemž jiný zákon jim zároveň ukládá povinnost platit velké odvody za to, že postižené nezaměstnává. Konkrétně u Manpower to je osm milionů ročně.

I zde však mluvčí Plívová připomíná, že nejde o zákaz zdravotně postižené zaměstnat, ale o zákaz zprostředkovat jim práci tím, že je agentura přidělí na práci k někomu třetímu.  Agentury totiž podle ní takto přehazovaly povinnost zaměstnavatele obsadit určitý podíl míst postiženými na firmy, kterým lidi dodávaly, a obcházely tím zákon.

Rezlerová je naopak přesvědčena, že Drábkova novela v případě cizinců i postižených zavádí na český pracovní trh diskriminaci, která poškozuje jak obě skupiny, tak poctivé agentury na úkor nepoctivých. Žádá proto změnu zákona, který podle ní některým skupinám lidí „omezí přístup ke všem možnostem trhu práce."

"Zákon měnit nebudeme," vzkazuje však ministr Drábek přes svou mluvčí.

"Jako asociace se budeme bránit. Jsem připravená jít až k evropskému soudu," tvrdí Rezlerová.

Jste cizinec nebo zdravotně postižený, který kvůli novým opatřením přišel o místo? Nebo vlastníte či pracujete ve firmě, kde k tomu dochází? Napište mi o tom na mou stránku na Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy