Někteří zahraniční zaměstnanci dostanou vízum rychleji

ČTK ČTK, Věra Tůmová
17. 2. 2012 15:50
Vízum získají zaměstnanci vybraných firem místo za čtvrt roku již za měsíc
ilustrační foto (Hyundai Nošovice)
ilustrační foto (Hyundai Nošovice) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Klíčoví zaměstnanci zahraničních investorů a nadnárodních podniků ze zemí mimo EU dostanou v případě, že je bude jejich podnik potřebovat převést na práci do České republiky, povolení k zaměstnání v ČR a dlouhodobé vízum rychleji než v minulosti.

Doba, po kterou na ně čekají, se zkrátila zhruba o polovinu na maximálně 30 dnů.

"V případě splnění všech podmínek projektu lze obdržet povolení k zaměstnání a dlouhodobé vízum na šest měsíců ve lhůtě 30 kalendářních dnů od podání žádosti o dlouhodobé vízum," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Zákonná lhůta pro vydání víza je 90 dní, v průměru se to nyní stíhá za zhruba 44 dní.

Zrychlení se přitom týká pouze velkých společností, které zaměstnávají v celosvětovém měřítku 2500 zaměstnanců, z toho 500 v České republice.

Mezi dalšími podmínkami je, že podnikají na českém území minimálně dva roky, dosahují minimálního obratu ve výši 500 milionů korun a odvádějí alespoň milion korun na daních. Převáděnými zaměstnanci musí být manažeři nebo specializovaní odborníci.

Rychlejší víza fungují až letos

Projekt zrychleného vydávání víz vybraných zahraničním zaměstnancům byl spuštěn na počátku února. Podle informací, které má ČTK k dispozici, by zkušenosti z realizace projektu mohly být využity při přípravě nového zákona o vstupu a pobytu cizinců na území ČR. Jeho účinnost se předpokládá nejpozději od 1. ledna 2015.

Úřad práce, který se na realizaci projektu podílí, již vydal svým pobočkám pokyn, kterým se mají při udělování povolení řídit.

Není to přitom zdaleka jediný pokyn, který v souvislosti s cizinci ze zemí mimo EU pobočky úřadu dostaly.

Od července jim mimo jiné nebudou smět vydávat nová povolení k zaměstnání na volná pracovní místa určená pro lidi s nižší kvalifikací, než je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Zpřísní se jim i podmínky pro prodloužení povolení a úřad práce bude také vyžadovat u cizinců nostrifikaci dokladů odborné způsobilosti pro výkon zaměstnání, tedy uznání dosaženého stupně zahraničního vzdělání domácími úřady.

To organizace pracující s migranty kritizují. Zpřísnění podle nich nepřinese žádoucí výsledky. Podobný pokyn vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí již počátkem roku 2010 v souvislosti s rostoucím počtem lidí bez práce.

"Odešlo několik desítek tisíc cizinců, nezaměstnanost Čechů však stoupala," řekl Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci. Cizinci totiž pracují v regionech, kde je nezaměstnanost nejnižší, a tudíž není po jejich místech taková poptávka. Navíc by podle něj mohli cizinci, kteří odejdou, v budoucnu českému hospodářství chybět.

 

Právě se děje

Další zprávy