Kolínská automobilka TPCA bude vyrábět jen na 2 směny

Radek Pecák Radek Pecák
17. 2. 2012 12:08
V první fázi se automobilka zbaví agenturních pracovníků a zaměstnanců na dobu určitou
Foto: TPCA

Kolín – Od května bude kolínská automobilka TPCA vyrábět vozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1 pouze v dvousměnném provozu. Dosud se zde tyto minivozy montovaly ve třech směnách.

Navíc se pracovní týden zkrátí na čtyři dny.

O opatření, které firma zavádí kvůli snížení poptávky po nových malých vozech v Evropě, informoval mluvčí TPCA Radek Kňava.

Podle něho se tato změna dotkne především 150 agenturních pracovníků a zaměstnanců s pracovními smlouvami uzavřenými na dobu určitou.

"V této chvíli děláme vše pro to, abychom minimalizovali dopad na kmenové zaměstnance. Jejich zkušeností a odborných znalosti výrobních procesů si velmi ceníme. Pro ty, kteří nebudou mít uplatnění ve výrobě, hledáme jiné uplatnění,“ vysvětluje Satoši Tačihara, prezident společnosti.

Letos se čeká velký pokles odbytu

TPCA podle aktuálních odhadů letos vyrobí 221 tisíc vozů, zatímco vloni jich sjelo z výrobní linky 270 000. Přitom v době finanční krize, kdy velká část automobilek omezovala výrobu, se TPCA i díky zavedení šrotovací prémie v řadě zemí velice dařilo.

Podívejte se, jak v TPCA vyrábějí auta:

Na začátku letošního roku TPCA začal vyrábět inovované modely Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Mezi jejich hlavní přednosti patří snížení emisí pod 100 g CO² na km.

Mezi hlavní trhy patří, stejně jako v uplynulých letech, Francie, Itálie, Německo, Velká Británie a Holandsko.

Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) je společným podnikem firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën postavený v roce 2002 v průmyslové zóně Kolín – Ovčáry. Výroba byla zahájena v únoru 2005 a již v následujícím roce dosáhla plánované roční kapacity 300 000 vozů. V TPCA v současné době pracuje necelých 3 000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy