Odhalení z čísel: Češi studují, ale vůbec je to neuživí

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 2. 2012 17:00
Studovat techniku nebo IT chce jen desetina maturantů, ačkoliv je o tyto profese zájem
Foto: Thinkstock

Praha - Více než polovina Čechů se věnuje oboru, který nesouvisí s jejich vzděláním. To se běžně děje v odvětvích, kde je odborníků přebytek. Podle společnosti LMC se jedná především o humanitně a ekonomicky zaměřené profese.

"Trh je doslova zaplaven absolventy, pro něž není dostatek vhodných příležitostí, zatímco jinde kvalifikovaní lidé citelně scházejí," komentuje Ondřej Mysliveček z LMC. V současné době podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k výraznější změně k lepšímu.

Jak totiž vyplývá z analýzy chování zájemců o vysokošlské studium, letošní maturanti se chtějí nejvíce věnovat právě profesím, jimiž je už trh přesycený.

Podle LMC má 19,5 procenta mladých lidí zájem o ekonomii a management, 18,3 procenta o humanitní a společenské vědy. Techniku a informatiku chce studovat pouze desetina mladých lidí, tato odvětví jsou přitom nejperspektivnější.

Pouze 28 procent lidí pracuje v odvětví, který studovali.

Zájem o technické profese

Jak pracovní portály dlouhodobě upozorňují, počet pracovních příležitostí v technické sféře dlouhodobě roste. Například na portálu Jobs.cz se na počátku února technických pozic týkalo celkem 44 procent všech inzerátů.

Na jednu nabídku v těchto oborech reaguje průměrně pouze jedenáct uchazečů, zatímco u administrativních pozicí se jedná o 62 odpovědí.  V případě obchodu a prodeje je to 41 reakcí.

"Dlouhodobě sledujeme trend nedostatku absolventů s technickým vzděláním, ať vysokoškolským, tak absolventů učebních oborů," potrzuje Radka Bürger, personální zástupce Škoda Auto. Podniky tak stále intenzivněji spolupracují se středními i vysokými školami , kde se snaží talenty "ulovit".

Ti, kteří se rozhodnou studovat techniku nebo IT, tak mají téměř jistotu, že najdou místo, které bude navíc dobře placené. Odborníci si totiž mohou vybrat nejlepší práci, samotné firmy si je navíc chtějí udržet.

Podle zůstupců LMC se část poptávky zaměstnavatelů zcela míjí se zájmem uchazečů. "Tento nepoměr je slabinou tuzemské ekonomiky," uvádí společnost ve své zprávě a varuje, že podobný vývoj bude mít stále větší dopad na konkurenceschopnost Česka.

 

 

Právě se děje

Další zprávy