Zklamaní analytici: Česká ekonomika míří do recese

Radek Pecák Radek Pecák, Věra Tůmová
15. 2. 2012 12:00
V prvním pololetí se česká ekonomika zřejmě propadne do červených čísel
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zklamáním jsou podle ekonomických odborníků výsledky české ekonomiky za čtvrté čtvrtletí loňského roku. První odhad hrubého domácího produktu ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Řada analytiků tvrdí, že se tím dostáváme do recese. Negativní vývoj připouští ve svém komentáři i Český statistický úřad.

"Vývoj ekonomiky v posledním čtvrtletí nepotvrzuje optimistické výhledy některých analytiků," říká předsedkyně úřadu Iva Ritschelová.

Podle analytika Citfin Tomáše Volfa je velkým zklamáním především pokles o tři desetiny procentního bodu ve srovnání se třetím loňským čtvrtletím. Trhy totiž podle Volfa počítaly se stagnací.

Volf se navíc domnívá, že výsledky by byly ještě horší nebýt toho, že se koncem roku zrychlila spotřeba vlivem blížícho se zvýšení daně z přidané hodnoty od 1. ledna 2012.

Foto: ČSÚ

"V dalších kvartálech se tempo domácí ekonomiky bude pravděpodobně pomalu zpomalovat a v tom lepším případě se bude stabilizovat nad stagnací. Horší scénář by znamenal pád do červených čísel," prognózuje Volf.

První pololetí bude zřejmě krizové

"Předběžné odhady ekonomického růstu ukazují, že se vyplnily prognózy o recesi ve tvaru W. Po ekonomickém boomu, který skončil v roce 2008, a následné krizi přišel růst vrcholící na konci roku 2010. Nyní ekonomika opět zvolňuje a klesá k záporným číslům," tvrdí také Michal Kozub z Home Credit.

Automobilovému průmyslu se stále daří. Podívejte se na výrobu v Nošovicích:

Jediným faktorem, který drží českou ekonomiku nad pádem do propasti, je v současné době export. Ten je ale do značné míry závislý na tom, jak si povede v budoucnosti Německo. V podstatě jediným průmyslovým odvětvím, kterému se v současné době stále dobře daří, je výroba automobilů.

Na druhou stranu nelze očekávat růst domácí poptávky, protože nezaměstnanost pravděpodobně opět stoupne.

Recese by ale nemusela tentokrát trvat příliš dlouho. "Ve druhé polovině roku by ale česká ekonomika měla opět nabrat sílu k novému růstu, což by mělo vykompenzovat červené první pololetí," domnívá se Kozub.

„V tomto roce očekáváme pokles české ekonomiky o 1,2 % z důvodu dluhové krize v eurozóně, a z důvodu zpřísněných úvěrových podmínek v eurozóně," konstatuje analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Nicméně v novém roce podle něj začínají přicházet lepší data zejména z eurozóny a navíc ECB dodávkami likvidity zmírnila hrozící nedostatek úvěrů v ekonomice ("credit crunch"). „Růst české ekonomiky by tedy ve výsledku mohl být mírně lepší než náš odhad," domnívá se Franče.

Podrobnější informace k jednotlivým odvětvím budou podle ČSÚ k dispozici nejdříve až 9. března. Z výsledků uplynulých čtvrtletí však dlouhodobě vyplývá, že vedle stavebnictví má problémy ještě přinejmenším potravinářství.

 

Právě se děje

Další zprávy