Praha i Brno stagnují, prosperitu táhne Plzeň a Liberec

Petr Holub
10. 2. 2012 6:30
Zmapovali jsme, které regiony se podílejí nejvíc na tuzemském boji s ekonomickou krizí
Bohem zapomenutý kraj, ani Úřad práce tady nepomůže. Vítejte na Jesenicku, nezaměstnaností nejvíce postiženém regionu v republice.
Bohem zapomenutý kraj, ani Úřad práce tady nepomůže. Vítejte na Jesenicku, nezaměstnaností nejvíce postiženém regionu v republice. | Foto: Karel Toman

Praha - Ekonomika oživuje, anebo se ještě neprobudila z krize. Pro Českou republiku platí obojí podle toho, o jakém regionu je řeč.

Většina průmyslových podniků Rakouska-Uherska vznikla v severní a západní části Čech, odkud bylo nejblíže do prosperujícího Německa. Historie se opakuje, protože se z důsledků finanční krize nejdříve probudily Plzeň, Liberec a Pardubice.

Vedle Olomouce jde o úplný výčet stotisícových měst, kde za poslední dva roky významněji poklesla nezaměstnanost. Zmíněné tři metropole přitom zajistily, že se počet lidí bez práce snížil i v okolních okresech.

Nezaměstnanost v České republice poklesla od ledna 2010 o necelé procento, v Praze ale stagnovala, resp. mírně vyrostla. Následovaly ji také Brno, Ostrava, Hradec Králové, České Budějovice a Ústí nad Labem. Jde o výčet krajských měst před rokem 1990, ve kterém chybí pouze Plzeň. Zmíněná města mají tradičně nejvíc zaměstnanců ve veřejné správě, a proto je vládní úspory posledních let postihly nejvíc.

Společně s metropolemi trpí i jejich okolí. Platí to zvláště pro střední Čechy, kde nezaměstnanost roste zvláště ve směru na východ a na jih od Prahy. Relativní úpadek zaznamenaly ještě jihočeské okresy Strakonice a Tábor, které ke Středočeskému kraji přiléhají.

Kde se dělá rukama

Z ekonomického oživení se přitom netěší jen průmyslové metropole Plzeň, Liberec a Pardubice. Stejně se probouzejí tradiční kraje tzv. kovozemědělců v jihovýchodní části republiky.

V první řadě to platí pro Vysočinu a Zlínsko, které jsou výjimečné tím, že více než polovina aktivních obyvatel pracuje v zemědělství a průmyslu. V celém Česku přitom pracuje ve výrobních odvětvích pouze 40 procent lidí.

Nezaměstnanost poklesla ve všech okresech obou zmíněných krajů nejméně o jeden a půl procenta. Obdobné výsledky mají i přilehlé regiony na jihu Čech a na severní Moravě, konkrétně Jindřichův Hradec, Nový Jičín a Frýdek-Místek.

Špatné a ještě horší

Vývoj na trhu práce za poslední roky odhaluje oblasti, ve kterých se v blízké době mohou čekat vážnější sociální problémy.

Vysoká nezaměstnanost ještě vyrostla na Bruntálsku, které se tak vyrovnalo sousednímu okresu Jeseník s osmnáctiprocentním podílem lidí bez práce.

Do kategorie tradičně problémových oblastí, kde se potíže ještě zhoršují, naštěstí patří už jenom odlehlá východní část Ústeckého kraje, kde se z krize nevzpamatoval trh práce na Chomutovsku a Lounsku.

Kde překonali krizi

(růst/pokles nezaměstnanosti od ledna 2010 do ledna 2012, údaje v procentech)

 

Právě se děje

Další zprávy