Druhá rychlost po valašsku: Zlín duní výrobou pro Němce

Karel Toman
8. 2. 2012 7:50
Továrny v baťovském areálu ukazují sílu i zranitelnost závěsu za lokomotivou EU
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Zlín - Cihlovým srdcem Zlína duní ozvěny prosperity.

"Jak to chceš? Na šířku nebo na dýlku?" překřikuje hluk kovovýroby řidič vysokozdvižného vozíku. Zjevně vytížený pracovník se v chvatu ptá polského řidiče, jak mu má naložit korbu. Venku už čeká seřazených několik kamionů.

"Vloni o pololetí to šlo trochu dolů, poslední tři měsíce to ale zase jede nahoru jako na začátku loňska," prohodí řidič na bráně expedice firmy Viva, než naskočí na vozík. "Práce je dost, pořád se jede naplno."
 
Viva odlévá kovové díly pro automobilový průmysl, hlavně ten německý. Zaměstnává kolem 260 lidí a vloni na podzim otevřela nově rekonstruovanou budovu kovárny i s novou technikou.

Dva vagóny, jiná rychlost

Po hanáckém náměstí tak i valašská fabrika potvrzuje, že česká ekonomika se tři roky od krize rozdělila na dvě různě rychlé části.

Zatímco služby a maloobchod z propadu nevybředly a mnohé teprve teď krachují, exportním firmám jako je Viva se naopak nebývale daří. Vůz domácí spotřeby jakoby se od průmyslového vagónu za německou lokomotivou odpojil a začaly mu skřípat brzdy.

"Vloni to byl nejlepší rok v historii Mitasu a letos to zatím vypadá taky dobře," potvrzuje pracovník expedice zlínské továrny fakt, že český export vloni zažil nejlepší výsledek za osmnáct let. Jen pár kroků od vrat Vivy sem s papíry ke zboží právě přišel řidič červeného kamiónu z Turecka. Pneumatiky pro stavební a zemědělské stroje odsud putují do půlky světa.

Na horší časy zatím marně čeká i nedaleká bývalá firma Remont vyrábějící formy pro strojírenský a plastikářský průmysl. Když v létě fúzovala s firmou ProNext, podepsala necelá šedesátka zaměstnanců dohodu, že pokud nebude dost zakázek, zůstanou jeden den z pracovního týdne doma.

"Za půl roku jsme toho využili jednou," shrnuje v kantýně "svitovského areálu" členka vedení Pronextu, který své výrobky vyváží do Německa, Ruska i Polska.

Německo kýchne, Česko má chřipku

Nůžky mezi ekonomikou na vývoz a pro domácí spotřebu se tak dál rozevírají a potvrzují to i čísla. Zatímco domácí poptávka vloni klesla o pět procent, v zahraničí vzrostla o 12 procent, export posílil dokonce přes 13 procent. 

To, co si Česká republika dlouho pochvalovala, se ale v krizi ukázalo jako problém.

"Česko patří v EU k zemím s největším podílem exportu," prohlásil v pondělí premiér Petr Nečas na tiskové konferenci k nové exportní strategii do roku 2020. "Jsme zranitelní vnějšími vlivy," dodal bolestné poznání z let, kdy kvůli poklesu výroby v Německu propouštěl český průmysl po tisících.

Letošní rok přitom pro exportéry kvůli zpomalení v Evropě už tak tučný nebude, varují ekonomové.

Chvála dvourychlostní EU

  • Dvojrychlostní není jen česká ekonomika. Rychlé jádro a pomalý okraj má také Evropská unie. Podle Jan Čermáka z ČSOB to je dobře.
  • Přebytkové ekonomiky v čele s Německem jsou zahřáté a ty s deficitní platební bilancí na jihu eurozóny zase podchlazené. Na severu tak poroste inflace rychleji než na jihu, čímž by celý systém mohl dosáhnout rovnováhy.
  • Pokud v eurozóně nedojde k velkému průšvihu, "dojdeme tak k poněkud nečekaném závěru, že české ekonomice (jakožto jednomu ze satelitů Německa) by se nakonec až tak špatně vést nemuselo," uvažuje Čermák.

Kus dál za hlukem lisů a funěním kotlů provozů Vivy a Mitasu se ve vysoké budově číslo 53 vedle prázdných kolejí rozhostí ticho. Normálně tu vrčí stroje firmy Gasi, která šije boty na vývoz a dává práci až dvěma stovkám lidí. V pátek ale výroba stojí.

"Zkrátili nám pracovní dobu na tři dny v týdnu a zaplaceny dostanu jen odpracované dny. Ale zachovali se seriózně, zdravotní a sociální nám budou platit, i když v práci nebudem," tvrdí do telefonu jedna z pracovnic firmy. "Opatření potrvá od února do března," potvrzuje na schodech v budově zaměstnankyně účtárny, která je ten den v práci sama.

Tschechien für Export

"Obchodníci říkají, že kvůli mírné zimě jim zůstaly plné sklady," vysvětluje, proč výroba stojí, zatímco vloni touto dobou se naplno vyráběly kozačky. "Ale kdo ví. Majitelé byli v Německu a tam už je prý cítit pokles odbytu ve sportovní obuvi. Možná, že jsou lidi opatrní," naznačuje obavy ze zpomalení u našeho největšího odběratele.

"Export u nás tvoří 80 procent HDP. Ještě roku 1990 to přitom bylo 50 procent, tedy stejně jako má dnes silně proexportní ekonomika Německa," vypočítával v pondělí premiér Nečas zranitelnost české ekonomiky.

"Záleží, jak to dopadne s eurem," zvažuje mezitím pracovník na expedici budoucí vyhlídky Mitasu, a tím i celého českého hospodářství.

 

Právě se děje

Další zprávy