Stát počítal nezaměstnané podle listů v krabicích

Tomáš Fránek
7. 2. 2012 11:30
Úřady práce mají kvůli systému problémy s evidencí nezaměstnaných
Foto: Jan Langer

Brno - Každý ministr práce bývá podezříván, že jeho úřad vylepšuje statistiku o nezaměstnaných, ale teprve za ministra Jaromíra Drábka se státu stalo, že ví jen přibližně, kolik lidí přišlo o místo.

Ve středu ráno zveřejní Drábkovo ministerstvo lednové údaje o nezaměstnanosti v Česku - tedy jeden z nejsledovanějších ekonomických údajů. Nebudou s nejvyšší pravděpodobností přesné.

Systém, který má nezaměstnané evidovat a jenž je součástí reformy zahájené právě Drábkem, totiž většinu ledna nefungoval. Nešla do něj vkládat nová data.

Mnozí lidé, kteří už na začátku ledna přišli na úřad s tím, že jsou nezaměstnaní, doteď čekají na verdikt, zda je úřad skutečně registroval. Jen tak získají nárok na podporu. Data o nezaměstnanosti částečně zachraňuje starý systém, část nových dat ale musí úředníci vyčíst z papírových žádostí, které ukládají nikoliv do systému, ale jen do obyčejných krabic.

Kolik to bude?

Ministerstvo podobně jako u vyplácení sociálních dávek tvrdí, že je vše v pořádku. Přiznává pouze, že při zjišťování statistiky nezaměstnanosti využívá vedením ministerstva ostře kritizovaný starý systém.

Nezaměstnanost je přitom jedním z nejdůležitějších ekonomických dat. Podle počtu lidí bez práce se totiž dá odvodit, kolik zakázek a práce (a tedy kolik zaměstnanců) mají firmy, jak se daří jednotlivým odvětvím hospodářství a které věkové skupiny jsou na tom při hledání práce špatně.

Uzávěrka pro lednová data vypršela v pondělí. Podle odhadů analytiků v lednu nezaměstnanost stoupla na 9,1 procenta.

Jak se tedy podle informací Aktuálně.cz lednová nezaměstnanost počítala?

Místo jednoho systému se musela data získat ze tří zdrojů. Ze starého systému, který funguje bez problémů, se zjistil počet lidí, kteří byli z databáze v lednu vyřazeni. Na úřadech práce se pak z krabic a papírových žádostí zjišťovalo, kolik lidí bylo zaevidováno v lednu. A podstatně méně dat se pak vytáhlo z nové aplikace.

Systém, který má na starosti evidenci nezaměstnaných, totiž padá v okamžiku, kdy se do něj přihlásí víc úředníků. Podle doporučení dodavatelských firem se do něj má hlásit jenom šest set úředníků dopoledne a šest set odpoledne. Nezaměstnanost ale mají v celém Česku na starosti 3000 úředníků.

Že systém týkající se lidí bez práce má vážné chyby a dosud se jej nepodařilo úplně zprovoznit, potvrzují jak lidé, kteří se na úřad přišli zaregistrovat, tak odboráři i koaliční politici. "Máme informace o tom, že systém v lednu nefungoval," uvedla poslankyně ODS Lenka Kohoutová. "Systém je v rozvratu, máme skutečně obavy o tom, jak přesná čísla o nezaměstnanosti bude ministerstvo mít," uvedl šéf odborového svazu KOVO Josef Středula.

Za nejproblematičtější označili programy týkající se lidí bez práce ve svém prohlášení i informatici z úřadů práce.

Vše je v pořádku, říká stát

Aktuálně.cz má k dispozici svědectví lidí, kteří se už na začátku ledna přišli registrovat na úřady práce jako nezaměstnaní, dosud ale nemají oficiální informace o tom, jak bylo s jejich žádostí naloženo.

Muže, který je na invalidním vozíku a od ledna je nezaměstnaný, až měsíc po návštěvě úřadu práce ( první návštěva byla 2. ledna) úřednice vyzvala, aby jí údaje potřebné pro výpočet podpory v nezaměstnanosti raději poslal mailem s tím, že se je pokusí dát do systému.

"Dohodli jsme se tak, aby mne na invalidním vozíku v současných mrazech zbytečně nehnala na úřad, když je schůzka díky neprůchodnosti infosystému de facto zbytečná," uvedl muž, jehož totožnost deník Aktuálně.cz zná. Jméno sdělovat nechce s tím, že by tak ublížil pracovnici úřadu, která mu vyšla vstříc.

"Pracovnice mi zase volala tuto sobotu večer a omlouvala se s tím, že mám být ještě trpělivý," dodal muž z Prahy.

Ministerstvo ale tvrdí, že nejde o žádnou výjimečnou situaci, rozhodnutí týkající se nezaměstnanosti jsou podle mluvčí Viktorie Plívové průběžně vydávána. "Statistiky to neovlivní,"  uvedla Plívová. Podle ní jsou také všechny žádosti zaneseny v systému.

 

Právě se děje

Další zprávy