Tržby za služby: přilepšily si hlavně pracovní agentury

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 2. 2012 10:40
ČSÚ zveřejnil, jak se loni vedlo oblasti služeb. Ke zhoršení došlo ve stavebnictví a reklamě
Foto: Jan Langer

Praha - Podnikatelé, kteří v Česku poskytují služby, utržili za loňský rok o 1,5 procenta méně než v roce 2010. Vyplývá to z pondělní zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

K největšímu poklesu došlo u profesních, vědeckých a technických činností, kde si podnikatelé celkově vydělali o 9,1 procenta méně než o rok dříve.

Nejvýrazněji se projevil pokles v architektonických a inženýrských službách (o 11,4 procenta) a v oblasti reklamy, nejmenší pokles zaznamenaly právní a účetnické činnosti (o 0,8 procenta).

S poklesem se setkalo také odvětví nemovitostí. "Tržby za pronájem a správu nemovitostí byly o dvě procenta nižší než v roce 2010. Tržby realitních kanceláří začaly po nárůstu v prvním čtvrtletí postupně klesat a v ročním součtu se snížily o sedm procent," uvádí ČSÚ.

Dvouciferný pokles zaznamenal i filmový a hudební průmysl. Sem se řadí například hudební vydavatelskou činnost, produkci a postprodukci filmů, videozáznamů nebo televizních programů.

Dařilo se pracovním agenturám

Nárůstu se naopak dočkaly firmy, které se zaměřují na dopravu a skladování - ročně si vydělaly o 1,2 procenta více. V případě pozemní a potrubní dopravy činil nárůst tržeb 2,4 procenta. O něco mírnější zlepšení nastalo také u letecké dopravy a poštovních a kurýrních služeb. Pokles se naopak týkal vodní dopravy, kde se podnikatelé potýkali s dvouciferným snížením tržeb.

Po tříletém poklesu došlo ke zlepšení také v oblasti ubytování, stravování a pohostinství, které dohromady činilo 0,6 procent. Tahounem byly hlavně firmy zaměřené na ubytování, kde tržby vzrostly o 5,9 procenta.

Kromě toho došlo k nárůstu také u administrativních činností, u pronájmu a operativního leasingu. Výrazně se dařilo i pracovním agenturám, jejichž provozovatelé meziročně utržili o 21,3 procenta více.

Kromě meziročních výsledků ČSÚ v pondělí zveřejnil také čísla za poslední čtvrtletí. Z těch vyplývá, že v období od října do konce prosince tržby po očištění o vliv pracovních dní klesly o 2,2 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy