Drábkův úřad tají, komu zaplatil za kolabující systém

Tomáš Fránek
31. 1. 2012 13:20
Osobní data příjemců dávek se dostala do neznámých rukou, stát zaplatil 184 milionů
Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí tají jména firem, které se podílely na tvorbě nového informačního systému pro úřady práce. Přišel na 184 milionů korun, ale v lednu kolaboval - mizela v něm data, přispěl ke zpoždění výplat sociálních dávek a donutil stovky úředníků k přesčasové práci včetně víkendů.

Ministerstvo tak využívá možnosti, kterou chtějí politici v Česku omezit až od příštího roku. Dosud je totiž možné, aby peníze za státní zakázky putovaly od vítěze veřejné soutěže k různým subdodavatelským firmám, aniž by se vědělo, kdo je vlastní a kolik z veřejných peněz vlastně dostanou.

Ohledně zakázky na nový systém administrace sociálních dávek je tak veřejně k dispozici jenom velmi málo informací. Ministerstvo odmítá rozkrýt, kdo všechno na zakázce pracoval a za kolik peněz. Nelze tak vyvrátit podezření, že při výběru dodavatelů hrály roli i osobní vazby vedení ministerstva.

Právě tento systém přitom obsahuje obrovské množství důležitých dat o příjemcích dávek, které se dostaly do soukromých rukou. V databázi ministerstva jsou ekonomická, zdravotní a sociální data více než poloviny české populace.

Kdo dostává peníze?

Vítězem tendru se za 184 milionů korun stala společnost Fujitsu. Podle materiálu od IT specialistů z generálního ředitelství Úřadu práce je jedním ze subdodavatelů firma Vítkovice IT Solution. Zmínění IT specialisté vytvořili osmistránkový soupis nedostatků nového systému poté, co je k tomu vyzvalo vedení úřadu.

Ministerstvo řízené Jaromírem Drábkem z TOP 09 sice seznam subdodavatelů systému má, odmítá je ale zveřejnit. Nereagovalo zatím ani výzvu části zaměstnanců úřadů práce, aby v rámci vládního boje s korupcí zveřejnilo smlouvy ohledně dodávek systému.

"Známe některé subdodavatele, rozhodně ne všechny a nezasahujeme do smluvních záležitostí společnosti Fujitsu," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Bližší informace neposkytla ani společnost Fujitsu - na otázky z pondělního dopoledne týkající se rozdělení peněz z veřejných rozpočtů vůbec neodpověděla.

Společnost Vítkovice IT Solution nicméně na základě dotazu Aktuálně.cz potvrdila, že na zakázce pracuje.

Firma podle informatiků například spravuje externí datové centrum Telematika ČD, které nyní ministerstvo využívá místo dosavadních svých datových center. "To považujeme opět za účelové vyvádění peněz z rozpočtu ministerstva na externí spřátelené firmy," uvedli informatici ve svém materiálu.

Od společnosti Vítkovice IT Solution přitom vede stopa k prvnímu náměstku Vladimíru Šiškovi, který je na ministerstvu zodpovědný právě za informační technologie. Další firma ze skupiny Vítkovice Machinery Group - Vítkovice a. s. - totiž koupila společnost iDTAX. V ní měla podíl jak společnost Cone Advise, kterou vlastní dodnes náměstek Šiška, tak v také samotný ministr Drábek.

Všechno funguje, tvrdí firma i ministr

Ministerstvo také odmítá říci, zda smlouva na dodávku systému obsahuje nějaké sankce a zda je bude vymáhat. Podle ministerstva je systém funkční a není k tomu žádný důvod.

Také společnost Vítkovice IT Solution tvrdí, že je vše v pořádku a žádné problémy nejsou. "Divíme se zprávám, že je systém nefunkční," uvedla mediální zástupkyně společnosti Eva Kijonková.

"Vítkovice IT Solutions jsou pouze jedním ze subdodavatelů rozsáhlého systému, který vznikl, má architekturu a upravuje se podle přání zadavatele. Za nás byla v pátek 27. ledna uvolněna a nasazena nová verze aplikace, která běží," uvedla mluvčí.

Ani ona ale neupřesnila, kolik dostane firma za svoje služby od státu zaplaceno.

Podle zaměstnanců z úřadů práce je přitom jediným funkčním systémem spisová služba. Ostatní části nového systému spíše nefungují, do některých formulářů je možné jen zadávat data - nikoliv je schvalovat, tisknout rozhodnutí či vypočítávat dávky. Vše se musí obvykle dopsat ručně, digitalizace žádostí není vyřešena. Systém padá a údaje se neukládají. Nový software také neumožňuje zkontrolovat, jestli dávka odešla a kdy.

Bylo hůř, argumentují straníci

"Data z nových aplikací se nacházejí v cloudu spravovaném externí firmou. V daném okamžiku nikdo tedy přesně neví, kde data přesně jsou a jak je o ně pečováno. Žádáme o právní prověření legislativní možnosti data občanů svěřit do péče externí firmě a jeho výsledek vyvěsit na webu ministerstva. Občané totiž dávají souhlas pro zpracovaní a uchovávání svých dat orgánům státu," uvedli informatici ve svých výtkách k systému.

Ministra Jaromíra Drábka nicméně stále chrání politici z jeho TOP 09. Šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík argumentuje tím, že v roce 2008 při zavádění nového systému byl výpadek při placení dávek mnohem větší - tehdy byl ministrem Petr Nečas z ODS, nynější premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy