Kolaps úřadů práce: Drábka chrání systém, který zrušil

Tomáš Fránek
30. 1. 2012 11:30
Pokud by úřady nevyplácely ještě dávky za prosinec, zpoždění by zřejmě bylo mnohem větší
Foto: Karel Toman

Brno - Výplatu sociálních dávek v řádech stovek milionů korun, kterou po reformě prosazené ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem zajišťují v Česku jen přetížené úřady práce, nyní zachraňuje starý systém fungující do konce loňského roku.

Většina dávek v Česku se totiž vyplácí se zpětnou platností - tedy v lednu dostávají lidé peníze za prosinec. Stovky tisíc dávek vyplacených v lednu tak lidé dostávají jenom díky funkčnímu systému z loňského roku, čili podle staré verze zákona. Údaje o dávkách si totiž mohou úředníci ověřit, u nových žádosti to nejde.

Nový systém nasazený od začátku roku má vážné chyby a kolabuje. Na některých úřadech práce se dosud nepodařilo nové údaje zadat vůbec. Odchod ministra už proto požadují odboráři z 11 úřadů práce po celé zemi.

A to přesto, že už druhý víkend stovky lidí musely do práce, aby výplatu dávek zajistily.

Pokud se tak stát (ministerstvo a generální ředitelství Úřadu práce) chlubí tím, že už byla většina dávek za leden vyplacena, není to rozhodně zásluha reformy. Pokud by totiž nevyplácely úřady většinu dávek z prosince, lidé by se s největší pravděpodobností peněz při nynější rychlosti vyřizování dávek vůbec nedočkali.

Pozdě, ale přece

"Kdyby nebylo starého, zavedeného systému, jsou problémy daleko větší. Takto se většina dávek tento měsíc k lidem dostane. I když kvůli přetížení úředníků často s mírným zpožděním," řekl zdroj z ministerstva práce a sociálních věcí, který zná podrobnosti vyplácení dávek. To, že většina dávek se nyní vyplácí díky starému systému, potvrdili ve svém materiálu i informatici z úřadů práce, kteří si stěžují na nefukčnost systému. "Potíže s vyplácením tedy geometrickou narostou v dalších měsících, kdy staré
původní aplikace postupně přestanou vyplácet," uvedli informatici.

To, že většina dávek vyplácená v lednu úřady práce je ještě z prosince, potvrzují i statistiky pražského ústředí Úřadu práce.

Ten totiž zveřejnil koncem minulého týdne data, podle kterých už bylo v lednu vyplaceno 97,5 procenta lednových dávek v hodnotě 5,5 miliardy korun. Celkem tak bylo vyplaceno 1 436 507 dávek.

Z toho ale jenom dávky v hmotné nouzi (asi 130 tisíc dávek) se vyplácí ve stejném měsíci, kdy na ně lidé mají nárok - tedy v lednu. Ostatní dávky státní sociální podpory, jako je například příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, porodné a také třeba podpora v nezaměstnanosti, se vyplácejí zpětně, tedy podle prosincových údajů.

Podle starého systému tak bylo vyplaceno přes milion dávek.

Sedne si to?

To, že úřady práce využívají i starý systém, potvrdil také mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Jiří Reichl. "Využíváme starý i nový systém, všechny dávky by měly být vyplaceny do konce ledna," uvedl. "Jsou plněny zákonné termíny pro uspokojení nároků občanů," dodal.

Podle pracovníků úřadů práce je nový systém nefunkční, peníze musí často vyplácet v hotovosti a někdy také bez kontroly, zda lidé mají na dávky nárok.

S ostrou kritikou nového způsobu dávek tak vystoupili třeba odboráři z úřadů práce v Ostravě a Litoměřicích. Požadovali zprovoznění systému, proškolení zaměstnanců, zřízení antikonfliktních týmů, zastavení vyplácení velkých částek v hotovosti i psychology pro přetížené pracovníky. Za odboráře z regionů se postavil odborový svaz státních orgánů a organizací.

Ministr práce Jaromír Drábek mírné problémy připustil, řekl ale, že "si systém do pár týdnů sedne".

Ředitel úřadu práce Jiří Kubeša nový program hájí, podle něj jde pouze o jeho dolaďování. "Ostrá verze, která byla nasazená, nejde plně vyzkoušet v podmínkách laboratorních. Ukazuje se, kde jsou problémy, a ty problémy se řeší," řekl Kubeša po setkání s odboráři. Sám ale připustil, že problémy jsou. "Když například někde chybí hlavička, tak se ptám, jak je to možné, když se ten systém testoval," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy