Český rekord ve výrobě aut: Z pásů sjelo 1,2 milionu

Radek Pecák Radek Pecák
24. 1. 2012 15:29
Zvýšila se výroba aut, autobusů i motocyklů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Více než 1,2 milionu automobilů a a k tomu ještě necelých dvacet tisíc přípojných vozidel. To je bilance automobilek v České republice za minulý rok.

Přesná bilance loňské produkce je, podle čerstvých údajů AutoSAP, které sdružuje většinu firem působících v automobilovém průmyslu v ČR, 1 220 769 kusů vozidel.

Jedná se o nejvyšší roční produkci vozidel v dosavadní historii České republiky či Československa.

„Automobilový průmysl potvrdil svou pozici a konkurenční schopnost na evropských i dalších trzích. Nárůst celkové výroby vozidel oproti roku 2010 o 11,5 % měl pozitivní dopad i na české dodavatele skupin a dílů vozidel", uvedl k dosaženým výsledkům prezident AutoSAP Ing. Martin Jahn.

Na historickém rekordu i autobusy

Produkce osobních aut vzrostla o 11,4 procenta,  další historický rekord zaznamenali výrobci autobusů. Těch vyjelo z tuzemských továren vloni 3560.

Podívejte se, jak se vyrábějí auta Hyundai v Nošovicích

K růstu výroby došlo i u motocyklů, kde firma JAWA Moto zvýšila produkci na celkem 1 156 strojů, což je  o 47,83 % více než v roce 2010.

Jen u nákladních vozidel došlo k poklesu výroby v souhrnu o  8,30 %. Firma AVIA Ashok Leyland Motors přitom výrobu oproti roku 2010 zvýšila o 23,38 %, TATRA Kopřivnice však vyrobila o 24,60 % méně vozů. Celkem bylo v ČR za rok 2011 vyrobeno 1 293 ks nákladních automobilů.
  
Nový rekord pravděpodobně padne i během letošního roku. „Očekávám, že letošní čísla o výrobě vozidel v ČR mohou být ještě o něco vyšší, ale  dynamika růstu již nebude taková jako v předchozích dvou letech. V každém případě se však domácí automobilový průmysl bude i nadále podílet zhruba 20 % na průmyslové produkci ČR a českém exportu", uzavírá Ing. Martin Jahn.

 

Právě se děje

Další zprávy