Manažeři mění místo méně často než před krizí

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 1. 2012 12:25
Stále platí, že manažerky mění místo častěji než jejich mužští kolegové
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Měnit místo v době nejasného vývoje ekonomiky se manažerům v Česku příliš nechce. Společnost Soliditet v analýze zjistila, že takzvaná fluktuace, tedy četnost změny zaměstnavatele, se na vrcholových manažerských pozicích v krizi snížila o 11 procent.

V celkem 1600 největších firem v Česku se vyměnilo v letech 2009 až 2010 33 procent manažerů, o rok později to bylo jen 22 procent.

"Komplikovaná situace na trhu, silný konkurenční boj, tlak majitelů firem na zisk, případně boj o holé přežití, stejně jako nejistý výhled pro další období, rostoucí nezaměstnanost a obavy z další krize - to jsou hlavní důvody, které v loňském roce vedly k nižší fluktuaci zaměstnanců na nejvyšších manažerských pozicích," uvedl ředitel společnosti Soliditet, David Farský.

Analýza také zjistila, že ženy manažerky mění místo o něco častěji než muži. V minulém roce jich za rok přešlo k jiné firmě 26 procent, mužů jen 21 procent, v době krize to bylo 38 procent, zatímco muži změnili práci ve 32 procentech.

"Výjimku v loňském roce tvořily dvě silové pozice, a to generální a obchodní ředitelky. Na těchto manažerských místech se fluktuace žen nejenom snížila, ale i ve stabilitě předstihla muže. Méně časté změny v nejvyšším vedení firem považujeme za pozitivní zprávu pro ekonomiku," dodal Farský.

Společnost také zjistila, že od roku 2009 se postupně zvyšuje počet žen ve vrcholovém managementu. Největší podíl je jich ve společnostech z oblasti personalistiky, marketingu a financí, naopak v oblasti IT se počet manažerek na vrcholových pozicích mírně snižuje.

Na nejvyšších řídících pozicích pracovalo loni 25 procent žen, v roce 2009 to bylo 21 procent, generálních ředitelek ale bylo mezi sledovaných 1600 firmami jen 5 procent.


 

Právě se děje

Další zprávy