Firmy nepanikaří, jsou na tom lépe než před třemi lety

Věra Tůmová
18. 1. 2012 18:20
Zaměstnavatelé nicméně i letos plánují snižovat náklady a propouštět

Praha - Rok 2012 bude v českém průmyslu nejspíše ve znamení zpomalené ekonomiky a zhoršování poptávky, investičních výdajů i zaměstnanosti. Vyplývá to z prosincového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky.

Drama se nicméně nekoná."Podniky nepanikaří a není mezi nimi patrný ani hluboký pesimismus. Na současnou situaci jsou lépe připraveny než tomu bylo v letech 2008 a 2009 a podle toho se také chovají," konstatuje Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Řada odvětví navíc podle Špicara dokonce očekává, že by se výroba mohla udržet na úrovni roku 2011. Pokud by však došlo v eurozóně k negativnímu vývoji, situace by se mohla změnit k horšímu.

České podniky se nyní nejvíce obávají zhoršení dostupnosti úvěrů a mají kritické výhrady ke stavu podnikatelského prostředí, které se podle nich v zásadě nelepší.

Šetří se všude možně

Zhruba pětina dotazovaných podniků chce na současnou ekonomickou situaci reagovat snižováním nákladů, šestina akcentuje zvyšování produktivity práce a další šestina hledání nových trhů.

"Je pro nás určité překvapení, jak vysokou důležitost přikládají podniky hledání nových trhů. Je patrné, že se snaží diverzifikovat export mimo trhy Evropské unie," dodává Radek Špicar.

Zástupci dotazovaných nefinančních podniků také zvažují zesílení marketingových aktivit (8 %), snižování investic (7 %), zvyšování kvalifikace (7 %) a investice do inovací (7 %).

S největší pravděpodobností ale bude investiční činnost letos nižší než vloni. Minimálně 45 procent dotazovaných o tom uvažuje a jen třetina respondentů plánuje vyšší investice.

Propouštění je stále v kurzu

Na celý letošní rok podniky avizují snížování počtu pracovníků a to o 0,56 procenta. K většímu propouštění by nejspíš mělo dojít v letošním prvním čtvrtletí roku (o 1,21 %).

Pro letošek se tak podle Svazu průmyslu a dopravy ČR ani nedá předpokládat, že by podniky výrazně zvyšovaly mzdy. Očekávaná změna pro celý rok 2012 dosahuje pouze 1,65 procenta. V podobném šetření na počátku loňského roku přitom podniky odhadovaly nárůst mezd pro letošek ve výši až 2,46 procenta.

Podniky dále předpokládají, že v letošním roce vzrostou ceny výrobků o 2,47 procent. Ovšem ceny hlavních výrobních vstupů poskočí téměř dvojnásobně oproti výstupům (3,91 %).

Pravidelné čtvrtletní dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky se uskutečnilo v prosinci na vzorku 192 respondentů z nefinančních podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy