Pátek je malá sobota. Hodinu a půl práce už vypouštíme

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 1. 2012 12:05
Přes osminu páteční pracovní doby stráví zaměstnanci soukromými záležitostmi
Foto: Deutsche Bank AG

Praha - Lidé, kteří ke svému zaměstnání potřebují počítač s internetem, pracují nejpilněji v úterý. Naopak nejméně pracovití jsou v pátek.

Právě na konci týdne věnují zaměstnanci nejvíce času tomu, že na internetu řeší své soukromé záležitosti namísto svěřených úkolů. Nepracovní záležitosti jim v pátek zaberou v průměru 88 minut.

Vyplývá to z "analýzy pracovitosti", jak svou statistiku využívání pracovního internetu v roce 2011 nazvala společnost truconneXion.

Množství času, které zaměstnanci v pracovní době věnují zábavě na internetu, se zásadně zvýšilo s nástupem sociálních sítí.

Lidé jsou unaveni a chystají se na víkend

Zjištěný výsledek není podle autorů studie nijak překvapivý. Poslední pracovní den považují lidé obecně za den relaxace.

To, že v pátek produktivita klesá, potvrzují také odborníci na lidské zdroje. "Lidé jsou po týdnu unavení a těší se na víkend," komentuje Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower.

"Jestli by někdo měl bez ohledu na pověry považovat pátky v roce 2011 za dny nešťastné a černé, pak jsou to určitě zaměstnavatelé," říká Martin Hnízdil z truconneXion.

Foto: AuditPro

Podobně rozptýlení bývají podle Hnízdila zaměstnanci ve středu. Proč právě středa? "Při výkonu dochází ve třetím dnu k potřebě energii znovu načerpat," vysvětluje Filip Brodan z firmy Zaměstnanci.com, podle něhož výsledky kopírují přirozenou energetickou křivku.

Naopak největší pracovní nasazení se projevuje na začátku týdne, "nejpracovitějším" dnem je úterý.

Řešení? Napracovat si hodiny, nebo zavést porady

Recepty na to, jak nižší aktivitě zaměstnanců na konci týdne zabránit, mohou být různé. Například Halbrštát si myslí, že by manažeři tento fakt prostě měli vzít na vědomí a plánovat podle toho pracovní aktivity.

"Některé firmy nabízejí to, že si lidé mohou v týdnu nějaké hodiny napracovat a v pátek mohou odejít o trochu dříve," nastiňuje Halbrštát. Další možností je přesunout na konec týdne pravidelné porady.

Kromě toho - jak nepřekvapivě dodává právě společnost, která průzkum zpracovala - mohou zaměstnavatelé nainstalovat na počítače zaměstnanců monitorovací nástroje. A pomocí nich zjistit, zda se daná osoba zabývá prací, anebo zábavou.

"Některé firmy již tuto kontrolu zavedly a výsledky se dostavily," říká Hnízdil. Průměrný čas, který zaměstnanec na počítači věnoval soukromým aktivitám, klesl za poslední dva roky o 40 procent na 54 minut denně.

Podle listopadových statistik společnosti LMC, která provozuje pracovní portál Jobs.cz, však podobně hlídá zaměstnance zatím pouze každá čtvrtá firma v Česku.

Odpočinek ano. Ale jak často?

"Lidé nejsou stroje a zejména při duševní činnosti se nemohou celou dobu stoprocentně věnovat pouze svým povinnostem, v některých případech však může být posun ve využití služebních PC k nepracovním účelům extrémní," uvedl na toto téma již dříve mluvčí LMC Tomáš Dombrovský.

Také Brodan si myslí, že páteční chování zaměstnanců nesouvisí s tím, že by manažeři dělali někde chybu v motivaci zaměstnanců. "I dobře motivovaný zaměstnanec bude trávit část pracovní doby vyřizováním soukromých záležitostí na internetu," myslí si.

 

Právě se děje

Další zprávy