Práci nemá přes půl milionu lidí. Před rokem bylo hůř

Petr Kučera Petr Kučera
9. 1. 2012 9:20
Nezaměstnanost v prosinci stoupla víc, než se čekalo, říkají analytici
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v prosinci vzrostla na 8,6 procenta, oproti listopadu tak stoupla o 0,6 procentního bodu. V prosinci 2010 přitom činila 9,6 procenta.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání se v průběhu prosince 2011 zvýšil o 6,7 procenta na 508 451.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl v prosinci zaznamenán v 75 okresech. Největší nárůst byl v okresech Prachatice (o 24,0 %), Chrudim (o 19,3 %), Pelhřimov (18,6 %), Jindřichův Hradec (o 18,0 %), Jeseník (o 17,8 %) a Znojmo (17,5 %).

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

"Takto špatný výsledek nikdo nečekal. Znamená to, že nezaměstnaných je opět více než půl milionu," říká analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Počet volných pracovních míst prosinci klesl na 35 784. "V dalších měsících se zlepšení obrázku trhu práce nedočkáme. Firmy budou nadále obezřetné v nabírání nových zaměstnanců. Navíc je zde stále otázka zeštíhlování státního sektoru," dodává Volf.

Sedmdesát lidí na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,2 uchazeče. "To je výrazné zlepšení proti loňsku, kdy v prosinci připadalo na jedno místo 18,2 uchazečů. Na druhou stranu před třemi lety to bylo jen 3,9 uchazečů," připomíná analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Nejhůře jsou na tom okresy Třebíč (70 uchazečů na jedno místo), Děčín (49,7), Jeseník (48,5), Olomouc (47,1) a Hodonín (41,2).

Nejvyšší míra registrované nezaměstnanosti byla v prosinci v okresech Jeseník (16,8 %), Bruntál (16,5 %), Most (15,6 %), Hodonín (14,5 %) a Znojmo (14,1 %).

Naopak nejlépe jsou na tom okresy Praha-východ (3,3 %), Praha-západ a Hl. m. Praha (shodně 3,9 %) a Mladá Boleslav (4,6 %).

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo na konci prosince 129 951 uchazečů o zaměstnání, tj. 25,6 procenta všech uchazečů vedených v evidenci.

Lepší než před rokem

"V lednu lze jako obvykle na počátku roku očekávat další růst nezaměstnanosti o zhruba 0,3 procentního bodu," říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Průměrná míra registrované nezaměstnanosti za celý rok 2011 dosáhla 8,6 % a byla o 0,4 procentního bodu nižší oproti roku 2010. Ve srovnání s předchozím rokem přišlo nově do evidence o 93,5 tisíc méně uchazečů o zaměstnání.

Na druhou stranu jich ale odešlo z evidence o 17,9 tisíc méně než před rokem. Nižší - o 22,7 tisíce - je také počet těch, kteří byli zaměstnáni.

Bude hůř?

"Nárůst je sice vyšší, než se očekávalo, z historického hlediska ale není nijak extrémní," domnívá se analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Nápor na úřadech práce pole něj odpovídal koncům let 2008 a 2009, zatímco v loňském roce byl podstatně vyšší kvůli propouštění ve státní správě.

"Že se na trhu práce neschyluje ke katastrofě, je možné soudit z vývoje počtu volných pracovních míst, jichž je téměř o pět tisíc víc než před rokem," říká Sobíšek s tím, že teprve lednová čísla poskytnou pro letošní výhled důležitý signál.

"Než budou zveřejněna, zůstáváme u názoru, že bude mít letošní míra nezaměstnanosti velmi podobný průběh jako ta loňská. Pod půl miliónu nezaměstnaných bychom se měli dostat po rozběhu sezónních prací v dubnu," dodává Sobíšek.

Podle Libora Stodoly ze společnosti PwC Česká republika pravděpodobně nebude lednový nárůst dramatický. "Nejisté vyhlídky brání podnikům výrazněji nabírat, ale nepředpokládáme ani razantnější propouštění. Největší vlna propouštění již proběhla, a pokud si nyní chtějí firmy zachovat konkurenceschopnost, měly by k případnému snižování stavů přistupovat velmi selektivně, aby neztratily klíčové talenty jen za cenu krátkodobých úspor," říká.

Sedmá nejnižší v Evropské unii

I přesto zůstává míra registrované nezaměstnanosti v České republice sedmá nejnižší v Evropské unii.

Podle listopadových údajů Eurostatu, používajících metodiky pro mezinárodní srovnání, je Česko s 6,5 procenty za Rakouskem (3,9 %), Lucemburskem a Nizozemskem (5,0 %), Německem (5,5 %), Finskem (6,2 %) a Maltou (6,3 %).

 

Právě se děje

Další zprávy