Krize se nezhoršila, nezaměstnanost v EU beze změn

Věra Tůmová
6. 1. 2012 11:25
Míra nezaměstnanosti v Česku zůstává nižší než v řadě zemí EU
Foto: Bundesagentur für Arbeit

Brusel - Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v listopadu činila 9,8 procenta, a zůstala tak na stejné úrovni jako v říjnu. Podle statistického úřadu Eurostat se nezaměstnanost nezměnila ani v eurozóně, kde zůstala na 10,3 procenta.

Výsledek je přesně v souladu s očekáváním analytiků. 

Růst nezaměstnanosti je ale patrný v meziročním srovnání. Zatímco v celé unii byla v listopadu 2010 nezaměstnanost na 9,6 procenta, v eurozóně byla na rovných deseti procentech. 

Eurostat odhaduje, že v Evropské unii bylo v listopadu bez práce zhruba 23,674 milionu lidí, z toho bylo 16,372 milionu v eurozóně. Proti předchozímu měsíci tak přibylo zhruba 55 tisíc nezaměstnaných, z toho kolem 45 tisíc v eurozóně.

Propastné rozdíly

Nejnižší nezaměstnanost mělo Rakousko, kde v listopadu činila rovná čtyři procenta. S nejvyšší nezaměstnaností stále bojuje Španělsko; tam byla na úrovni 22,9 procenta a proti říjnu se zvýšila o další dvě desetiny procentního bodu. 

Míra nezaměstnanosti v České republice podle metodiky Eurostatu činila 6,7 procenta, a mírně se tak zvýšila z 6,6 procenta v říjnu. Na Slovensku nezaměstnanost zůstala na 13,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy