Máme rekord, hlásí dvě ze tří tuzemských automobilek

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
3. 1. 2012 13:25
Přesná čísla o výrobě zveřejní Škoda Auto na konci týdne
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda auto

Nošovice, Mladá Boleslav, Kolín - Přestože definitivní čísla o souhrnné loňské výrobě aut zatím poskytla pouze automobilka Hyundai v Nošovicích, už nyní je zřejmé, že jak tento podnik, tak i Škoda Auto dosáhly historického rekordu.

"Zatím čísla dáváme dohromady, zveřejníme je v pátek," uvedli na dotaz Aktuálně.cz shodně mluvčí automobilek Škoda a TPCA Kolín Vítězslav Pelc a Radek Kňava. Celosvětová výroba Škody Auto se nakonec k poslednímu loňského roku zastavila blízko hranice 900 000 vozů, výroba TPCA byla kolem 280 000 aut.

V Hyundai Nošovice vyrobili více než 251 000 aut, což je o padesát tisíc více než v roce 2010.

Podle předběžných propočtů Sdružení automobilového průmyslu výroba osobních automobilů v Česku vloni vzrostla o zhruba 9,5 procenta na odhadovaných přibližně 1,18 milionu vozů.

Nejdůležitější auta roku 2011. Podívejte se::

Hyundai iX35 je velice žádaný

V Nošovicích vyrobili nejvíce modelů i30. Verzí hatchback a kombi vzniklo dohromady 107 000, druhým nejčastěji vyráběným modelem bylo SUV ix35 (70 000) přestože jeho výroba začala teprve v létě. 

Kromě toho ještě dělníci v Nošovicích smontovali 46 000 kusů vozu ix20 a 28 000 kusů vozu Kia Venga. Ta už se nyní v Nošovicích nevyrábí, produkce byla přesunuta do továrny Kia v Žilině.

Celkem 97 procent aut z Nošovic směřovalo na export do evropských zemí, jen 3 procenta si koupili zákazníci v Česku. Největšími odběrateli jsou Německo, Rusko, Itálie, Španělsko a Rakousko.

Takto začala výroba prvního SUV v nošovické továrně Hyundai:

Letos bude v Nošovicích model i30 nahrazen novou generací.

Změny ve výrobním programu čekají i mladoboleslavskou Škodu, která nahradí octavii novou generací a navíc se začne dělat zcela nový model Rapid. V TPCA připravují modernizaci všech tří zde vyráběných vozů, tedy Toyoty Aygo, Peugeotu 107 a Citroënu C1.

 

Právě se děje

Další zprávy