Výroba pracích prášků Merkur a Titan končí. Nebyl zájem

Ekonomika Ekonomika
22. 12. 2011 16:09
Již dříve v Ústí nad Labem přestali dělat i Pitralon či mýdla Elida
Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Už na konci února skončí v Ústí nad Labem výroba pracích prášků Titan a Merkur. Ty se zde přitom vyráběly téměř sto let.V průběhu první světové války si obě značky nechal zaregistrovat továrník Schicht.

O ukončení výroby, se kterou bude souviset propuštění 20 z celkem 39 zaměstnanců následnických firem bývalé ústecké Setuzy, informovala mluvčí Marie Logrová.

Přesto podle ní ještě žije naděje, že značky neskončí v propadlišti dějin. Majitel značek jedná o tom, že by se vyráběly v zahraničí a pro české zákazníky se dovážely.

"Výroba už byla bohužel delší dobu nerentabilní a bude nutné ji ke konci února zrušit," zdůvodnila Logrová. Firma podle ní už nedokázala konkurovat masově propagovaným výrobkům konkurence.

V areálu někdejší Setuzy na Střekově pracuje v několika firmách asi 400 lidí, hlavně na výrobě průmyslových produktů. Dalších 130 zaměstnává švýcarský podnik Glencore, který letos převzal část areálu.

Vede se spor o mýdlo s jelenem

Původní Setuza upadla do soudních pří kvůli neplacení pohledávek, jenže v tu dobu už byly všechny výrobní aktivity převedeny na jinou společnost. Totéž se opakovalo i vloni, kdy padla do konkurzu následnická firma STZ.

Čistící prostředky stály na samém začátku někdejších Schichtových závodů, které na Střekově začaly růst po roce 1882. Prací prášky zbyly z původních Schichtových produktů jako skoro poslední - mýdla Elida pro Spolpharmu vyrábí externí firma a kosmetika Pitralon se vyrábí v Olomouci.

Vlastnictví dalších ochranných známek, například mýdla s jelenem nebo tuků Ceres, je sporné. Část firem bývalé Setuzy koupil švýcarský komoditní gigant Glencore, který už převzal i asi 130 zaměstnanců, ochranné známky si ale nárokuje konkurzní správkyně původní Setuzy Vladimíra Jechová Vápeníková.

Kofola je tu půl století. Podívejte se, jak se změnila

 

Právě se děje

Další zprávy