Pět týdnů dovolené, to je nejčastější benefit v Česku

Petr Kučera Petr Kučera
19. 12. 2011 11:32
Průzkum ukazuje, jaké výhody poskytují tuzemské firmy svým zaměstnancům
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Nejpopulárnějším zaměstnaneckým benefitem v Česku je pátý týden dovolené - tedy týden navíc oproti zákonem stanovenému minimu.

Vyplývá to ze studie PayWell společnosti PwC, které se zúčastnilo 125 společností z 14 sektorů.

Druhým nejčastějším benefitem jsou stravenky. Následují občerstvení na pracovišti a penzijní připojištění.

"Novým trendem jsou benefity, které mají zaměstnancům usnadnit skloubení práce a péče o děti, například příspěvek na školné, chůvu či jesle," říká Andrew Krenek, ředitel v oddělení Poradenství pro řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC Česká republika.

"Zaměstnanci oceňují zejména takové benefity, z nichž mají hmatatelný užitek," vysvětluje Krenek.

Pátý týden pro čtyři pětiny lidí

Pátý týden dovolené jako benefit poskytují zaměstnancům přes čtyři pětiny (82 %) firem, ukázal průzkum.

Nadstandardní dovolenou nabízejí zejména farmaceutické firmy, finanční instituce, včetně pojišťoven, společnosti v oblasti chemického průmyslu, v sektoru logistiky či rychloobrátkového zboží.

Hromadné čerpání dovolené využívá zhruba pětina (21 %) společností, přičemž průměrná délka hromadné dovolené je 10 dní.

Stravenky na druhém místě

Tři čtvrtiny (76 %) společností poskytují zaměstnancům stravenky. Denní hodnota jedné stravenky dosahuje v průměru 75 korun.

Firmy, které mají vlastní stravovací zařízení, přispívají v průměru 46 korunami denně. Vlastní stravovací zařízení mají nejčastěji logistické společnosti a průmyslové podniky.

Připojištění jen s podmínkou

Příspěvek na penzijní připojištění nabízí zaměstnancům už 72 procent zaměstnavatelů.

Stále více z nich usiluje o to, aby se zaměstnanci na tomto benefitu podíleli svými příspěvky. Zatímco v loňském roce vyžadovalo příspěvek ze strany zaměstnance 29 % společností, letos jej vyžaduje 62 % společností.

"Tento rostoucí trend vychází ze snahy zaměstnavatelů angažovat zaměstnance do poskytovaných výhod, a maximálně tak zajistit, že benefity, které dostávají, opravdu chtějí a využívají," říká Andrew Krenek.

Firmy přispívají na penzijní připojištění měsíčně v průměru 1730 korunami vrcholovému managementu, 740 korunami střednímu managementu a 600 korunami ostatním zaměstnancům. Tento příspěvek využije v průměru 65 % zaměstnanců.

Vyberte si sami

Téměř třetina společností provozuje systém Cafeteria čili volitelné zaměstnanecké výhody.

Lidé si mohou vybírat z mnoha různých benefitů - téměř v žádné firmě mezi nimi nechybí příspěvek na sportovní vyžití, kulturní akce a rekreaci.

O oblíbenosti tohoto systému svědčí i fakt, že v zaměstnanci v rámci cafeteria systému v průměru vyčerpají 99 % svého rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy