Pětina firem se chystá propouštět, ukázal velký průzkum

Veronika Skálová Petr Kučera Veronika Skálová, Petr Kučera
13. 12. 2011 10:40
Nové zaměstnance teď plánuje přijmout necelá desetina společností
Seznamy nezaměstnaných se hned tak nezkrátí, firmy nechtějí nabírat nové lidi.
Seznamy nezaměstnaných se hned tak nezkrátí, firmy nechtějí nabírat nové lidi. | Foto: Jan Langer

Praha - Téměř pětina firem se chystá na přelomu roku propouštět, jen necelá desetina bude naopak přibírat nové zaměstnance.

V rozsáhlém průzkumu to zjistila Hospodářská komora, která zkoumala plány 774 firem všech velikostí napříč obory z celé České republiky.

Téměř dvě třetiny společností neplánují od Nového roku zvyšovat mzdy. A 15 procent sice ano, ale nejčastěji jen o dvě až pět procent.

Potvrzuje se, že tuzemské firmy mají obavy z vlivu krize v eurozóně na domácí ekonomiku a preventivně zůstávají s plány při zemi.

"Jakékoliv předpovědi budoucího vývoje jsou v současnosti velmi ošidné a firmy se proto nyní racionálně připravují na další zhoršování situace. Omezují investice, šetří a jsou opatrné při nabírání nových zaměstnanců. Existuje totiž reálné riziko, že se česká ekonomika  dostane do vážných problémů," uvedl  prezident komory Petr Kužel.

Polovina firem beze změny

Opatrnost při nabírání nových lidí je patrná z odpovědí ohledně personálních plánů firmy, na to 45 procent dotázaných odpovědělo, že se na přelomu letošního a příštího roku nechystají měnit počet zaměstnanců.

Sedmnáct procent oslovených firem se dokonce chystá počet zaměstnanců snižovat - ať už propouštěním, nebo dobrovolnými odchody. Pouze devět procent firem plánuje nabírat lidi nové.

Polovina z těch, kdo chtějí propouštět, se zbaví dvou až deseti procent zaměstnanců.

Zvednout plat? Málokde

Ještě jednotnější jsou firmy v otázce zvyšování platů. Tuto možnost pro nadcházející měsíce zamítlo 64 procent dotázaných, čtyři procenta firem budou platy dokonce snižovat. Zvýšení plánuje 15 procent oslovených firem.

"Z průzkumu je vidět, že firmy se poučily z minulé krize a dávají si pozor, aby růst mezd nebyl vyšší než nárůst produktivity práce.  Pokud již plánují od Nového roku zvýšit mzdy, nejčastěji je to v rozmezí od dvou do pěti procent," uvedla ředitelka odboru legislativy, informací a poradenství Hospodářské komory Tereza Šamanová.

Zároveň ale výsledky průzkumu ukazují, že jsou firmy v očekávání budoucnosti o něco optimističtější než v únoru 2009, kdy zvyšování mezd jednoznačně odmítlo 90 procent firem.

Bonusy jen u třetiny firem

Převážná většina zaměstnanců se nemůže s koncem roku těšit ani na mimořádné prémie, jako jsou třinácté platy nebo další bonusy.

Vyplatí je totiž podle průzkumu jen přibližně třetina firem, přesněji 36 procent oslovených, 58 procent společností s výplatou bonusů na konci roku nepočítá.

 

Právě se děje

Další zprávy