Úřady v Česku tají, kolik lidí skutečně nemá práci

Petr Holub
9. 12. 2011 10:45
Skutečná nezaměstnanost je 13 procent, o pět víc než oficiálně uváděná
Foto: Tomáš Netočný

Praha - Osmiprocentní nezaměstnanost řadí Českou republiku mezi země, které mají s pracovním trhem nejmenší potíže. Důvod je v šikovné manipulaci s čísly. Kdo není v evidenci pracovních úřadů, do statistiky se nedostane, i když třeba práci aktivně shání.

300 tisíc mimo evidenci

Úřady práce hlásí osmiprocentní nezaměstnanost, tedy necelých půl milionu lidí bez práce. Tím se Česko dostává na úroveň vyspělých středoevropských zemí, které jsou na tom s nezaměstnaností nejlépe.

Ve statistice přitom není dalších 300 tisíc lidí, kteří by mohli pracovat a kteří většinou práci hledají. Pokud by se započetli do statistiky, pak nezaměstnanost v listopadu dosáhne 13,7 procenta.

Tímto číslem se tuzemská ekonomika naopak řadí k zemím s nejvyšší nezaměstnaností, jakými jsou Slovensko, Irsko a Portugalsko.

Studenti, černí pracovníci, bezdomovci

Skoro dvě třetiny z tří set tisíc občanů, kteří vypadli z evidence, popisuje Český statistický úřad v kategorii „neaktivních osob". Jde například o učně a o studenty, kteří ještě nikdy nepracovali, ženy v domácnosti, které se nemohou vrátit na pracovní trh, některé invalidní a předčasné důchodce.

„Neaktivní osoby" podle ČSÚ nevysvětlují všechno. Dalších 110 tisíc nezaměstnaných vyřazených z pracovní evidence mohou být lidé, kteří rezignovali na státní pomoc a živí se načerno. V horším případě končí jako bezdomovci.

Nezaměstnaných vyřazených z evidence přibývá. Ještě v roce 2005 jich bylo 130 tisíc. Během dvou let se jejich počet zdvojnásobil a od té doby roste v průměru o deset tisíc ročně.

V letech 2006-2007 statistiky nezaměstnaných významně poklesly a přiblížily se k pěti procentům. Značnou zásluhu na tom tedy mají statistické triky.

Požehnání předčasných důchodů

Za nízké oficiální údaje o nezaměstnanosti Česko vděčí také exodu starších pracovníků do předčasných důchodů. Před nástupem krize volilo předčasný důchod v průměru 30 tisíc Čechů ročně, tedy třetina populačního ročníku. Po nástupu krize stoupl jejich počet na 40 tisíc. Letos už jich bylo 50 tisíc během tří čtvrtletí. Důvodem byla i tzv. „malá penzijní reforma", která od října snížila nově přiznávané důchody.

I kdyby všichni předčasní důchodci odešli do penze pouze o rok dříve, pomohli by tím statistikům výrazně. Nezaměstnanost by snížili o další procento.

 

Právě se děje

Další zprávy