Krize se odkládá. Nejdříve přijde v příštím roce

Petr Holub
7. 12. 2011 9:25
Český statistický úřad zveřejnil údaje o rozhodující části tuzemské ekonomiky. Průmysl stagnuje
Kam jede tuzemský průmysl?
Kam jede tuzemský průmysl? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko může i nadále spoléhat na svou hlavní protikrizovou zbraň. Průmyslová produkce se v říjnu udržela na úrovni prvního pololetí. Současný vývoj ani vzdáleně nepřipomíná ekonomický propad před třemi lety.

Průmysl, rozhodující prvek celé tuzemské ekonomiky, podle nových údajů Českého statistického úřadu v říjnu meziměsíčně stoupl o 0,1 procenta, v meziročním srovnání roste o 1,7 procenta.

Zatím se tak nepotvrzují nejhorší obavy, že se může opakovat hluboká krize z roku 2008. V říjnu 2008 produkce poklesla proti předchozímu měsíci o 8,7 procenta, letos stagnuje.

Tržby průmyslových podniků proti loňsku vyrostly o 2,6 procenta. Firemní výnosy ještě nedávno rostly víc než desetiprocentním tempem, pomalejší rychlost ale zařadily už v dubnu a další zpomalení od té doby nenastalo. Říjen tak nepřinesl průmyslovým firmám žádný důvod k propouštění.

Právě propadu zakázek a následného propouštění se průmyslníci ještě v září citelně báli. "Dají se čekat odstávky a rekvalifikace pro ty, kdo nebudou mít právě práci," říkal před měsícem Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Stabilitu průmyslu nyní zaručuje export, který dosud dokáže vyrovnávat propad domácí poptávky. Roli hlavního odběratele upevnilo Německo, které dováží z Česka o 16 procent víc než před třemi lety. Cizinci mají z českých výrobků největší zájem o automobily, kterých nakupují o třetinu více než před třemi lety.

"Průmysl zbrzdil růst výrazně méně, než se čekalo. Včera příjemně překvapil růst průmyslových objednávek v Německu, což dává českému průmyslu určitou naději. My se však domníváme, že šlo spíše o dočasnou korekci předchozích poklesů. Průmysl v celku i nadále bude bojovat s velmi slabou poptávkou," uvedl Pavel Mertlík, expert Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy