Sklářství a keramika se opatrně zvedá, poroste o 1,5 %

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 11. 2011 11:55
Kdo vyváží mimo EU je na tom lépe, vědí skláři a keramici
Sklářský a keramický průmysl za letošek mírně poroste.
Sklářský a keramický průmysl za letošek mírně poroste. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výroba a vývoz tuzemského sklářského a keramického průmyslu bude letos v nejhorším případě stagnovat, spíše je ale možné očekávat mírný růst o 1,5 procenta.

Větší problémy budou mít firmy exportující do Evropské unie, lépe na tom budou exportéři mířící na rozvíjející se trhy, řekl dnes na tiskové konferenci prezident Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR Petr Mazzolini.

Tuzemské sklo a keramika směřují tradičně na vývoz. Firmy podle asociace exportují 50 až 97 procent své produkce. Výrobky směřují produkci hlavně do EU a v ní především do Německa. Podíl exportu do unie se na celkovém vývozu pohybuje mezi 85 až 92 procenty. Tržby odvětví loni meziročně klesly o 3,5 procenta na 36,7 miliardy korun.

Stagnující nebo dokonce slabší poptávku očekávají v příštím roce například výrobci plochého skla, které odebírá stavebnictví nebo automobilky, uvedl Mazzolini. Naopak například výrobce křišťálu Crystalex CZ očekává příští rok růst exportu i tržeb, uvedl jednatel firmy Jiří Hudera. Crystalex CZ chce vyvážet také do Severní Ameriky, Asie a Austrálie.

Nové trhy hledá také tuzemský výrobce sanitární keramiky Laufen CZ. "V Česku se budeme potýkat s vyšší daní z přidané hodnoty, v západní Evropě s krizí eurozóny. Sondujeme proto možnosti odbytu na Blízkém východě, v zemích bývalého Sovětského svazu, v Africe i Jižní Americe," řekl ve středu personální manažer Laufenu CZ Miloslav Hambálek. 

České sklárny a výrobci keramiky vyvezli loni v průměru zboží za 37,6 miliardy korun, což představovalo meziroční nárůst o 6,6 procenta. Hodnota exportu převýšila tržby v oboru z důvodu kurzových rozdílů a reexportu. Výsledky se ale lišily v závislosti na oboru. Dařilo se například exportu obalového a plochého skla nebo skleněných vláken, vývoz porcelánu a keramiky se naopak snížil.

Celkový počet pracovníků ve sklářském a keramickém průmyslu se v roce 2010 v Česku meziročně snížil o pět procent, v odvětví pracovalo 18 885 lidí. To je přibližně polovina z celkového počtu zaměstnanců v roce 2005. V letošním roce počítají firmy v průměru s mírným růstem zaměstnanosti. Navzdory propouštění v minulých letech se tuzemské sklárny a výrobci keramiky potýkají podle asociace s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků.

V Česku je aktuálně zhruba 132 firem vyrábějících a zpracovávajících sklo, dalších 38 podniků produkuje užitkový, sanitární a technický porcelán a keramiku.


 

Právě se děje

Další zprávy