Nepříjemný kolega: Důvod ke změně práce pro 83 % lidí

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 11. 2011 8:16
Firmy se vztahy mezi pracovníky snaží podporovat pořádáním seminářů nebo společných akcí
Foto: Reuters

Praha - Špatné vztahy v zaměstnání mohou vést pracovníky ke změně místa. Firmy to vědí a tři čtvrtiny z nich se snaží utužit kolektiv pomocí teambuldingů nebo lepší komunikace. Vyplývá to z průzkumu firmy LMC, které patří pracovní portál Jobs.cz.

Jak LMC zjistila, špatné vztahy na pracovišti přiměly k odchodu 83 procent dotázaných. Přesněji, 59 procent respondentů opustilo práci přímo kvůli svým kolegům nebo nadřízenému, zbytek to vzal v úvahu, když se rozhodoval, zda změnit práci nebo ne.

Celkem se LMC ptala 1600 osob.

Tři ze čtyř firem se o přátelské prostředí snaží

Autoři zprávy také zároveň zjišťovali, co firmy pro přátelské prostředí na pracovišti dělají. Tři čtvrtiny oslovených personalistů uvedli, že se zlepšení vztahů v kolektivu věnují. Sloužit k tomu mají například teambuildingy, semináře nebo pravidelná setkání.

"Vedení většiny tuzemských firem si jasně uvědomuje, že dobré vztahy na pracovišti jsou zásadní jak z hlediska udržování loajality zaměstnanců, tak i jejich motivace k podávání lepších výkonů," komentuje mluvčí LMC Tomáš Dombrovský.

"Pro zlepšování vztahů mezi lidmi v každodenním pracovním rytmu je však nutné udělat více," pokračuje Dombrovský. Nadřízení se podle něj pracovníkům málo věnují osobně, častější by měly být například diskuse o konkrétních problémech.

Že se o zlepšení vztahů mezi pracovníky vůbec nesnaží, odpovědělo 16 procent firem. Dalších 12 procent o posílení těchto aktivit teprve uvažuje.

 

Právě se děje

Další zprávy