Slováků bez práce je stále skoro 14 procent

ČTK ČTK
21. 11. 2011 11:03
Již přes sto tisíc občanů Slovenské republiky pracuje v Česku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Netočný

Bratislava - Nezaměstnanost na Slovensku v říjnu si mírně klesla o osm setin procentního bodu, přesto se však drží poblíž dlouholetého maxima.

Údaj 13,29 procenta je ale současně nejnižší od ledna 2005. Vyplývá to z údajů Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny

Počet nezaměstnaných Slováků, kteří mohli ihned nastoupit do práce, v desátém měsíci roku klesl na 354.643 ze zářijových 356 650 uchazečů.

 "Velká většina lidí, kteří v říjnu odešli z evidence nezaměstnaných, si našla trvalou práci," uvedl šéf ústředí práce Ivan Juráš. Ke zlepšení statistik podle něj pomohli mimo jiné absolventi, kteří získali zaměstnání.

Příští rok se situace zřejmě nezlepší

Nezaměstnanost na Slovensku se od vypuknutí světové hospodářské krize řadí k největším problémům ekonomiky, která je závislá na exportu. Situace na trhu práce se výrazněji patrně nezlepší ani v příštím roce, důvodem je očekávané výrazné zpomalení tempa ekonomického růstu. Odhady vývoje nezaměstnanosti na Slovensku Juráš neuvedl.

Řad Slováků si odjiždí hleda práci do Česka, kde je situace na trhu práce lepší. V ČR ke konci předchozího měsíce mělo práci přes 107 000 Slováků, což je nejvíce za posledních zhruba sedm let.

 

Právě se děje

Další zprávy