Životopis neskončí v šuplíku, tady vám práci najdou

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 11. 2011 18:45
Personalistka svým svěřencům aktivně hledá novou práci
Jsou agentury, které vás na pohovor pečlivě připraví.
Jsou agentury, které vás na pohovor pečlivě připraví. | Foto: Reuters

Praha - Být donucen hledat si novou práci rozhodně nepatří mezi příjemné životní zkušenosti. Zvlášť teď, kdy se firmy loučí s vyhlídkou na odeznění krize a experti předpovídají další růst nezaměstnanosti.

Člověku optimismu nedodají ani v některých personálních agenturách, kde životopis uchazeče přihodí na hromádku k ostatním a řeknou mu, že kdyby pro něj měli práci, určitě se mu ozvou, ale ať zkouší hledat i sám.

Přesto na pracovním trhu v Česku existuje služba, která s těmi, kdo hledají práci, aktivně pracuje. Používaný termín je "outplacement" a nejde o žádnou novinku.

"Naše firma například tuto službu poskytuje velkým společnostem, které se chystají propustit více lidí najednou. Od okamžiku, kdy jim tuto nepříjemnou zprávu oznámí, s nimi pracují naši lidé - psychologové, specialisté na pracovní trh, konzultanti. Lidé ve výpovědní lhůtě pak s jejich pomocí mohou pracovat na tom, aby si co nejdřív našli práci novou. Experti jim pomohou s životopisem, poradí s vystupováním, poradí, kde hledat," popisuje Alice Hamidová ze společnosti Mercury Group.

Personalista, který vám opravdu hledá práci

Na začátku školního roku se ale v Česku objevila varianta této služby určená přímo těm, kdo hledají práci, ať už byli zaměstnaní kdekoliv. Je ale třeba zdůraznit, že není určená všem profesím a jde o službu, kterou si uchazeč o práci platí.

"Jde o individuální službu pro konkrétního jedince s pracovním zařazením od pozice senior specialisty po generálního ředitele. Může se zdát, u že u takových pozic nemůže být nové uplatnění problém, ale pokud kandidát pracoval v jedné firmě deset nebo patnáct let, na současném trhu práce pro něj není orientace vůbec snadná," upozorňuje Šárka Fričová ze společnosti BeeConsulting, která se službou přišla.

Pro řadu klientů Šárky Fričové je důležité, aby jejich nová práce přímo navazovala na právě opouštěné zaměstnání, někdy tedy přicházejí ještě dřív, než opravdu dostanou výpověď. Často mají rodiny s malými dětmi nebo nákladnou hypotéku a nechtějí zůstat závislí na svých úsporách a bez práce.

"S klientem nejprve probereme jeho životopis a případně jej upravíme. Probereme jeho představy o budoucí práci, jaký obor nebo pozici by preferoval nebo kde naopak v žádném případě pracovat nechce. Poté se pravidelně scházíme, klient se připravuje i doma podle dohodnutého scénáře, a já se mu zatím snažím aktivně domluvit co nejvíce pohovorů v odpovídajících oborech a pozicích," popisuje Fričová ve zkratce práci, která může zabrat až čtvrt roku.

Při hledání práce pro klienta využívá Fričová svých kontaktů, která za léta v personalistice nashromáždila, i veřejných zdrojů informací. O službě má velmi jasnou představu - i když oficiálně ji nabízí BeeConsulting teprve od letošního srpna, Fričová podobným způsobem pomáhala hledat práci například bývalým kolegům nebo známým už dřív. "Zatím své služby omezujeme jen na Prahu, ale v příštím roce bychom je rádi rozšířili," konstatuje.

Když vás pošlou na pohovor, pravděpodobně uspějete

Ne zcela obvyklou službu ale nabízí i již zmiňovaná Mercury Group. Ocení ji sice zejména zaměstnavatelé, ale ani pro kandidáty na volné pozice není k zahození.

"Pracujeme analyticky a šijeme řešení klientovi na míru. Pokud po nás tedy chce obsadit pozici podle přesných parametrů, nepošleme tam na personální oddělení na pohovor deset kandidátů, kteří by se přibližně na pozici hodili. Pošleme jednoho nebo dva, ale ti přesně odpovídají požadavkům klienta," vysvětluje Hamidová.

Přínos je to i pro uchazeče o práci. Pokud se dostane do nejužšího výběru vhodných kandidátů, agentura mu pomůže s přípravou na pohovor i případným doladěním životopisu. Navíc pokud se jde o práci ucházet, jeho šance na přijetí je velmi vysoká.

"Kandidátům jsme připraveni domluvit i půldenní konzultaci s expertem z oboru, kde má šanci se dovědět řadu věcí, které nikde nevyčte," doplňuje Hamidová.

 

Právě se děje

Další zprávy