Začne hledání agentur, které najdou práci nezaměstnaným

ČTK ČTK
11. 11. 2011 11:37
Opatření přijde stát na zhruba 180 milionů korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Už za několik týdnů úřady práce vyhlásí výběrové řízení na pracovní agentury, které mu budou pomáhat v rámci takzvaného sdíleného zprostředkování s hledáním míst pro nezaměstnané.

Vítězem výběrového řízení nemusí být jedna agentura, ale několik. Za umístění nezaměstnaného do nové práce budou finančně ohodnoceny. Informoval o tom mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Materiál, na jehož základě bude výběrové řízení vypsáno, se nyní připravuje. "Lze proto říct pouze některé podmínky, které budou požadovány," uvedl Reichl. Je mezi nimi například zkušenost se zprostředkováním zaměstnání na trhu práce na území ČR v délce nejméně jednoho roku, pracoviště umístěné v příslušném kraji či popis plánu práce s uchazečem o práci.

Opatření bude stát 180 milionů

Takzvané sdílené zprostředkování zaměstnání je součástí novely zákona o zaměstnanosti. Návrh vypracovaný ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) schválila sněmovna v listopadu, a to na druhý pokus. Poprvé jí jej totiž senát vrátil.

Agentury práce, se kterými uzavře úřad práce smlouvu, budou dostávat za každého uchazeče 5000 Kč, za jeho umístění 1250 Kč a za jeho setrvání v pracovním poměru na dobu neurčitou po dobu nejméně šesti měsíců dalších 500 Kč.

MPSV se podle důvodové zprávy inspirovalo při přípravě legislativní úpravy sdíleného zprostředkování zkušenostmi z Německa a Nizozemska. 

MPSV odhadlo v důvodové zprávě náklady spojené s tímto opatřením na 180 milionů korun za zhruba 90 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy