Lidí bez práce opět mírně ubylo. Ale přijdou zlé měsíce

Ekonomika Ekonomika
8. 11. 2011 9:00
Průmysl, stavebnictví ani další obory nenabídnou dostatek volných míst
Kam  míříme? Příští rok to nebude s hledáním práce nijak slavné
Kam míříme? Příští rok to nebude s hledáním práce nijak slavné | Foto: Karel Toman

PrahaNezaměstnanost v říjnu klesla na 7,9 procenta a o jednu desetinu procentního bodu je tak nižší než v září.

Údaje o počtu lidí bez práce zveřejnilo ministerstvo práce. Analytici upozorňují na to, že v říjnu je to obvyklý jev - tento měsíc se naposledy zvyšovala v roce 1997.

Nyní však přijdou špatné měsíce. Už v pondělí Český statistický úřad zveřejnil  čísla o vývoji průmyslu a stavebnictví a ukazuje se, že v kombinaci s úsporami ve státní správě (propouštění) se počet lidí bez práce musí nutně zvyšovat.

"Ekonomika nadále nebude schopna vytvářet dostatek pracovních míst, což je dobře vidět na tom, že volných pozic je pouze 38 732 a na jedno místo tedy čeká 12 uchazečů," všiml si analytik Tomáš Volf.

Podle posledních prognóz ministerstva financí příští rok domácí ekonomika poroste v nejlepším případě o pouhé procento, ale realita - i na trhu práce - může být horší.

Podle průzkumu mezi 250 manažery firem, který dělala renomovaná agentura Deloitte, zhruba polovina firem předpokládá, že bude muset propouštět.

Propouštění může také pokračovat ve státním sektoru. Koncem roku by se nezaměstnanost mohla přehoupnout přes 8,5 procenta.

"Bohužel je v tuto chvíli pravděpodobné, že míra nezaměstnanosti počátkem příštího roku vystoupí nad 9 procent. Vývoj v příštím roce nyní silně závisí na aktuálním řešení evropské dluhové krize," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.


 

Právě se děje

Další zprávy