Dělníků máme nejvíce v unii: Z nové statistiky ČSÚ

ČTK ČTK
4. 11. 2011 15:11
V severských zemích počty lidí pracujících ve zdravotnictví výrazně přesahují ty z průmyslu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - Podíl zaměstnanců v průmyslu a stavebnictví na celkovém počtu pracujících v zemi je mezi státy Evropské unie nejvyšší v Česku. Blíží se mu pouze podíl pracujících v tomto výrobním sektoru na Slovensku.

Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ). Například ve zpracovatelském průmyslu podle ní pracuje 26,5 procenta lidí, průměr EU je 15,8 procenta. Ve stavebnictví je zaměstnáno 8,9 procenta osob, v EU je to 7,5 procenta.

"V naší republice je podíl pracujících ve zpracovatelském průmyslu v rámci EU vůbec nejvyšší, ve stavebnictví pátý nejvyšší, podíl pracujících v těžbě a dobývání nerostných surovin patří také k nejvyšším v Evropě," uvedli analytici.

Vyšší než průměrný je v ČR také podíl pracujících v dopravě a skladování. Dosahuje 6,6 procenta, evropský průměr je 5,1 procenta.

V průmyslu pracuje 4x více lidí než ve zdravotnictví a sociální péči

Ve všech ostatních sekcích služeb je však podíl pracujících v ČR nižší než v EU. Výjimku představují pouze informační a komunikační činnosti, kde je však rozdíl minimální. Ve srovnání s ostatními zeměmi EU naopak v ČR pracuje významně méně lidí ve vzdělávání, 5,9 procenta, a ve zdravotní a sociální péči, 6,6 procenta. Průměr EU přitom je 7,4, respektive 10,4 procenta.

Rozdíly mezi zeměmi je podle statistiků možné demonstrovat na vztahu počtu pracujících ve zpracovatelském průmyslu a ve zdravotní a sociální péči. Podíl pracujících ve zpracovatelském průmyslu je v naší republice čtyřikrát vyšší než podíl pracujících ve zdravotní a sociální péči. Na druhé straně ve všech severských státech, Nizozemsku a Spojeném království však počet pracujících v oblasti této péče podstatně převyšuje úroveň zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu.

Struktura zaměstnanosti se přitom může odrazit na vývoji počtu lidí bez práce. Česká ekonomika je totiž kvůli ní závislá na exportu. "Čím vyšší bude závislost, tím více nám hrozí při poklesu poptávky ze zahraničí nárůst nezaměstnanosti," řekl Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy