Dosud nevídané riziko. Český export v ohrožení

Petr Holub
1. 11. 2011 10:54
Tuzemské firmy ztrácejí pozice na německém trhu. Náhrada přitom neexistuje
Budou příště klíčové německé firmy potřebovat české dodavatele? Nic jistého. (Snímek z premiéry nové verze populárního "brouka" od Volkswagenu.)
Budou příště klíčové německé firmy potřebovat české dodavatele? Nic jistého. (Snímek z premiéry nové verze populárního "brouka" od Volkswagenu.) | Foto: Radek Pecák

Praha - Tuzemské firmy ztrácejí pozice na německém trhu. Náhrada přitom neexistuje.

Vysvědčením o kvalitě tuzemských průmyslníků byl stále rostoucí odbyt na trhu u německých sousedů. Loni Němci odebrali české zboží za 30 miliard eur a to se ukázalo jako rozhodující důvod pro zdejší ekonomické oživení.

Údaje Spolkového statistického úřadu za prvních sedm měsíců roku 2011 však ukazují, že expanze skončila. Podíl českých výrobků na německém dovozu stagnuje na hranici 3,7 procenta.

Němečtí odběratelé průběžně ztrácejí zájem o výrobky z Ameriky, Francie, Španělska a Japonska, v tlačenici o volná místa se ale Češi neprosazují.

Trvale roste podíl zemí BRIC, tedy Číny, Ruska, Brazílie a Indie, dalšími perspektivními partnery Německa jsou Poláci a Turci.

Ještě v letech 2009 a 2010 se zdálo, že se Češi dostanou díky výnosům ze šrotovného mezi desítku nejdynamičtějších vývozců do Německa. Letos se lépe prosazují dosud nevýznamní Rumuni, Bulhaři a Slovinci.

Plně závislí na exportu

Význam německého odbytu pro tuzemský růst přitom nejde v krátké perspektivě nahradit.

Vývoj českého hospodářství plně závisí stále víc na exportu. Naposledy na to upozornila říjnová makroekonomická předpověď ministerstva financí.

Oživění po recesi z let 2008 a 2009 zajistily podle Kalouskových expertů pouze zahraniční investice a export. Loni i letos přidali zahraniční odběratelé a investoři k HDP přes dvě procenta, zatímco domácí spotřeba stagnuje nebo klesá.

Ministerstvo přitom ve své předpovědi upozorňuje, že vinou evropské dluhové krize nemohou Češi s dalšími investicemi počítat. Hubený procentní růst ekonomiky v příštím roce proto může zajistit pouze růst exportu.

Pomoc, která končí

Nárůst exportu přitom z větší části zajišťují Němci. Naši největší sousedé sice odebírají "jen" třetinu zdejších výrobků, exportní růst posledních měsíců ale závisel prakticky na nich. Například v posledním čtvrtletí se zvýšil objem českého vývozu o 60 miliard korun. Němci zajistili navýšení 22 miliard, dalších 16 miliard přidali Slováci a Poláci, kde české polotovary odebírají opět podniky s německými majiteli.

Německo přitom čeká vážné ekonomické ochlazení, jak svědčí například index ZEW, který hodnotí podnikatelské klima. "Naposledy byl tak nízko v listopadu 2008," upozorňují mannheimští analytici v říjnové tiskové zprávě.

Snížená poptávka německých firem zasáhne v první řadě ty země, které jako Česko postupně vyklízejí dobré pozice na tamním trhu. "Procentní pokles německého růstu vyvolá v České republice automaticky pokles o 0,8 procenta," varuje proto analytik Citi Bank Jaromír Šindel.

Připraveni odejít

Německé firmy v potížích obvykle hledají lacinější práci v zahraničí a zajistily tak český růst v první polovině minulého desetiletí. Právě firmy s německými vlastníky byly motorem exportu do jejich domovské země.

Tentokrát nemohou Češi s podobným efektem počítat. Naopak jim hrozí, že během krize mohou o zahraniční investice přijít.

"Tady v Česku vznikl dojem, že se po roce 1989 něco povedlo, když sem přišlo tolik zahraničních firem. Existuje prostě dojem, že tím to skončilo a že firmy tady také zůstanou," upozorňuje na základní předsudek zdejších manažerů Robert Beňačka z německé poradenské firmy ROI International.

Podle Beňačky přesto většina firem se stěhováním dále na východ v příštích pěti letech nepočítá, přiměla by je k tomu až nová skutečně vážná krize. "I když dnes investice v České republice neznamená žádnou výhodu, ty investice tady jsou a posunout je někam dál by představovalo další náklady," uzavírá expert.

---

Poznámka: Údaje za rok 2011 jsou za prvních sedm měsíců. Promile německého dovozu odpovídá 900 milionům eur. Vysoký růst importu z Nizozemska vypovídá v první řadě o tzv. "rotterdamském efektu". Řada asijských firem totiž dodává své zboží do Německa a obecně do Evropy přes nizozemské zprostředkovatele.

Zdroj: Spolkový statistický úřad

 

Právě se děje

Další zprávy