Češi si v průměru vydělají více než Maďaři i Slováci

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 10. 2011 13:20
Mezi nejhůře placené pozice v Česku patří pomocný dělník a pracovník v baru, jídelně nebo restauraci
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Ve většině odvětví si Češi vydělají více než lidé na Slovensku nebo v Maďarsku. Nejlepší mají čeští zaměstnanci i průměrný plat. Informoval o tom pracovní portál Profesia.

Za stejnou práci si Slováci a Maďaři vydělají ve své zemi více pouze v oblasti sdílených služeb, farmacie (v případě Slovenska) a výroby celulózy a papírenských výrobků (týká se Maďarska). Rozdíl v platech se tu pohybuje od dvou do pěti procent.

V ostatních zaměstnáních jsou české platy vyšší. Největší rozdíl panuje v peněžnictví a bankovnictví, kde si Čech vydělá až o čtvrtinu více. Ve srovnání s Maďarskem čeští pracovníci dostanou o 28 procent více také v oblasti maloobchodu. Ve stavebním průmyslu vydělávají dokonce o 38 procent více.

Jak Profesia upozorňuje, liší se i průměrná mzda. Ta v Česku představuje 24 831 korun, na Slovensku v přepočtu 22 180 korun a v Maďarsku 19 738 korun. K této částce, která je ve srovnání s Českem o 26 procent nižší, ovšem výrazně přispěl oslabující forint.

Srovnávat platy lze vzhledem k jednotné metodice, která se ve všech uvedených zemích využívá pro průzkum platů.

Nízké platy jsou například v barech a jídelnách

Co se týká platů v Česku, nejvíce si vydělají lidé, kteří pracují v leasingu, IT a bankovnictví.  Průměrný plat u těchto zaměstnání převyšuje 35 tisíc korun. Na více než 30 tisíc korun měsíčně si přijdou také zaměstnanci v oblasti telekomunikace, poradenství, pojišťovnictví a výroby alkoholických nápojů nebo tabákových výrobků.

K nejhůře placeným profesím patří práce v restauracích, barech a jídelnách, kde průměrný plat činí 15 658 korun, nebo v oboru sociální péče. Vůbec nejméně si vydělají pomocní zaměstnanci, jejichž průměrný plat jen mírně převyšuje 13 tisíc.

Okolo devatenácti tisíc si vydělají například zaměstnanci v zemědělství, kultuře, sportu, prodeje zboží nebo v oblasti poštovních služeb.

"Výsledky průzkumu platů za poslední rok odrážejí trendy na trhu práce - nejméně vydělávají lidé s nejnižší kvalifikací, nejvíce top manažeři. Platy top manažerů jsou v průměru až pětinásobné ve srovnání s platy pomocných zaměstnanců," komentují autoři srovnání.

 

Právě se děje

Další zprávy