Prokletí Baťových letadel. Šéf firmy dostal šest let

Tomáš Fránek
24. 10. 2011 13:10
Soud trestal jednatele zkrachovalého výrobce letadel, společnosti Moravan
Naproti tomu vidět vzlet letadla z továrního letiště Moravanu Otrokovice je spíše zvláštnost.
Naproti tomu vidět vzlet letadla z továrního letiště Moravanu Otrokovice je spíše zvláštnost. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zlín - Krajský soud ve Zlíně poslal jednatele letecké společnosti Moravan, někdejšího výrobce slavných letadel Zlin, do vězení. Ir William James Harkin, odsouzený v nepřítomnosti, je tak prvním potrestaným v případu krachu slavné společnosti.

Soud uložil trest šest let a dva měsíce, William James Harkin se podle obžaloby dopustil podvodů za zhruba 19 milionů korun. Zároveň nesmí sedm let dělat prokuristu či obdobnou funkci v obchodních společnostech.

Firma, která byla založena společností Baťa jako Zlínské letecké závody v roce 1934, má sice slavnou minulost, ale přítomností se chlubit nemůže. Společnost, jejíž letadla znal celý svět, tak dvakrát doplatila na špatné majitele.

Moravan skončil v konkurzu poprvé už v roce 2002. Po prvním konkurzu firmu koupila irská společnost QucomHaps v dražbě za padesát milionů korun. Do insolvence se firma ale znovu dostala loni v červenci a asi devíti desítkám věřitelů dluží firma asi 100 milionů korun.

Jako vystřižené od tunelářů

Harkin, jenž je jediným jednatelem Moravan Aviation od listopadu 2005, si podle obžaloby nechával dojednávat milionové půjčky, přestože musel vědět, že na splácení nemá peníze. Podle obžaloby od konce roku 2008 nechal sjednat šest půjček celkem na 18,8 milionu.

"Použil úspěšně obehraný scénář z let 1990 až 1994, kdy se takto tunelovaly firmy. Má schopnosti přesvědčovat a také přesvědčil poškozeného, aby investoval peníze do černé díry," uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Podle soudu byla Harkinova vina prokázána bez jakýchkoliv pochybností. "Polehčující okolnost je jediná, dosavadní bezúhonnost pana obžalovaného. Na druhé straně tu je vyšší škoda a delší doba páchání trestné činnosti," uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

Harkim, který je stíhán jako uprchlý, poslal soudu dopis, ve kterém tvrdí, že je nevinný.

Nic jsem neudělal

Podle něho zplnomocněná zástupkyně obžalovaného neřídila společnost tak, jak měla, a místo toho záměrně spolupracovala s věřitelem tak, aby společně "ukradli" veškerý majetek společnosti Moravan Aviation.

Otrokovickou továrnu proslavila letadla Zlin a nejznámějším z nich byl stroj Z-XII, který byl v té době nejrozšířenějším sportovním letounem v Evropě.

Světového věhlasu dosáhla také letadla Zlin Trenér, která v šedesátých a sedmdesátých letech určovala trend ve vývoji letadel pro leteckou akrobacii. Továrna celkem vyrobila přes 5 tisíc letadel, v posledních letech ale vyráběla jenom několik letadel ročně.

Letadla se značkou Zlin nyní v Otrokovicích znovu vyrábí firma Zlín Aircraft. Letadla si tak například objednala Polská letecká akademie, kde se cvičí vojenští piloti.

 

Právě se děje

Další zprávy