Větrníků bude za 40 let desetkrát více než jich je dnes

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 10. 2011 11:27
Výstavba dalších jaderných elektráren by nárůst ceny trochu zbrzdila
Bude jich prý stále více
Bude jich prý stále více | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Skoro polovina elektrické energie v Evropské unii se bude za 40 let vyrábět ve větrných elektrárnách.

Zpráva Evropské komise, kterou má k dispozici britský ekonomický list Financial Times, dále tvrdí, že cena energie právě kvůli budování větrných farem zdraží do roku 2050 na zhruba dvojnásobek současné ceny.

Dnes se větrné elektrárny na celkové produkci elektřiny v EU podílejí jen pěti procenty.

Průměrné ceny elektřiny pro domácnosti a podniky prý podle všech pěti možných scénářů "prudce" porostou "do roku 2020 až 2030". Nejvyšší budou ceny po roce 2030 v případě, že obnovitelné zdroje energie budou tvořit podstatný podíl na výrobě elektřiny.

Jaderné elektrárny by cenu snížily

Průměrné ceny elektřiny pro domácnosti v takovém případě vzrostou do roku 2050 o více než 100 procent. Pokud ale budou postaveny nové jaderné a konvenční elektrárny, bude nárůst činit jen 43 procent. Nárůst cen přitom částečně ovlivní i nové investice do infrastruktury.

Zpráva se pokusila nastínit důsledky přizpůsobení energetické politiky, pokud má EU naplnit závazek snížit emise skleníkových plynů o nejméně 80 procent do roku 2050 oproti roku 1990. Dokument z EU unikl v době, kdy Evropská komise připravuje "energetickou mapu" do roku 2050, která má být zveřejněna koncem roku.

Větrné a vodní elektrárny mají nyní podíl 18 procent

V jaderných elektrárnách se v současností vyrábí 28 procent elektřiny v EU, zatímco větrné a vodní elektrárny, tedy dva hlavní zdroje obnovitelné energie, obstarávají dohromady 18 procent.

Z pěti scénářů, které vidí Evropská komise, je nejdražší ten, jenž zahrnuje další výstavbu pobřežních větrných farem v Severním moři spolu s výrazným využíváním sluneční energie a výstavbou mnoha malých solárních a větrných generátorů elektřiny. Nejlevnější je naopak scénář spoléhání na co možná největší diverzifikaci zdrojů energie.

 

Právě se děje

Další zprávy