Průzkum: Někteří zájemci o práci žijí ještě v roce 2008

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 10. 2011 10:50
Zaměstnavatelé se setkávají s příliš vysokými požadavky na plat i malým zájmem o práci samotnou
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Brno - Ačkoliv se o dopadech ekonomické recese na pracovní trh v Česku a jeho neradostných výhledech velmi často mluví, někteří uchazeči o práci zřejmě změnu v situaci ani za tři roky nestihli zaznamenat.

Podle průzkumu agentury Commservis mezi 119 středními a velkými firmami v Česku přicházejí na pracovní pohovory velmi často lidé s naprosto neálnými požadavky na platové ohodnocení.

"Na administrativní místa požadují uchazeči plat kolem třiceti tisíc korun. Na manažerské pozice je to požadavek dvakrát vyšší. Přitom jejich znalosti a zkušenosti zdaleka neodpovídají požadavkům zaměstnavatelů," uvedl ředitel agentury Commservis.com Tomáš Zdechovský.

Otázka na plat nesmí přijít příliš brzy

Zatímco mnozí uchazeči přicházejí na pohovor s požadavky a přestavami o platech a bonusech, nastavených předkrizovým trhem, zaměstnavatele donutila recese právě na těchto položkách šetřit. A také pečlivě vybírat, do koho se vyplatí víc investovat.

Uchazeči také často podceňují dojem, který na pohovoru vyvolají. Například nevhodně položenou otázkou právě na platové ohodnocení. Pokud ji položí příliš dychtivě a jako jednu z prvních, obvykle spadnou do škatulky těch, které na práci zajímá jen plat.

"Na jižní Moravě je poměrně vysoká nezaměstnanost. Přesto se setkávám s tím, že lidé si neváží práce a požadují nereálné platové ohodnocení. Příliš si zvykli práci odsedět a chybí jim osobní přínos. Takové zaměstnance nepotřebujeme," hodnotí majitel komunikační agentury Creative Communication Petr Lustig z Brna.

Právě přílišný zájem o plat a malý o samotnou pracovní náplň nakonec vede k tomu, že uchazeč ve výběrovém řízení neuspěje.

 

Právě se děje

Další zprávy