Volná místa na pracovních portálech přibývají pomaleji

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 10. 2011 15:10
Počet osob, které na pracovních portálech odpověděly na inzerát, prekročil půl milionu.
Foto: Karel Toman

Praha - Volných míst v září přibývalo pomaleji než v předchozích měsících. Zájem uchazečů o práci naopak roste. Za zhoršením situace stojí především nepříznivé zprávy z finančního sektoru, informuje společnost LMC, které patří například portál Jobs.cz.

Počet pracovních nabídek na tomto serveru činil v září 13 tisíc. Tedy o jedno procento (134 pracovních míst) více než v srpnu. Ve stejném období loňského roku přitom přibývaly nabídky tempem 7 procent za měsíc.

"Jedná se o první odchylku od letošního pozitivního vývoje, panika proto není na místě," komentuje analytik LMC Ondřej Mysliveček. Pracovní trh se podle něj ale nyní nachází, stejně jako celá ekonomika, na křižovatce.

Největší počet nabídek se objevil v oblasti prodeje a obchodu, následuje strojírenství, výroba a průmysl. Silný zůstává i zájem o odborníky v oborech IT. Největší nedostatek pracovních sil je patrný u profese programátor, vývojář aplikací.

Boj absolventů o místa zhoustl

Zatím co volných pozicí přibývá pomaleji, počet uchazečů roste. V září se jich na Jobs.cz přihlásilo přes půl milionu. Pouze během září přibylo téměř 40 tisíc uchazečů.

Mezi nimi byla i spousta absolventů. Kolik přesně se jich zaregistrovali, zástupci LMC říct nedokážou. Podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí v září přibylo 7350 nezaměstnaných absolventů. Na pracovních úřadech jich bylo registrovaných celkem 35 313.

Na Jobc.cz firmy absolventům v září nabízely průměrně 2486 míst denně. Na ty za celé září odpovědělo 135 tisíc lidí. Na podzim je přitom podle LMC konkurenční boj mezi absolventy daleko silnější než na počátku léta.

Vysoký počet mladých lidí, kteří se na internetu registrují, aby našli práci, je daný dvěma faktory. Někteří skončili školu během září, další dostudovali již dříve, ale užívali si poslední volné prázdniny.

"Nyní se obě skupiny na trhu setkaly a ucházejí se o menší počet míst, než firmy nabízely před prázdninami," vysvětluje Mysliveček. Mluvčí LMC navíc zdůrazňuje, že absolventům konkurují i všichni ostatní uchazeči o práci, kteří na dané inzeráty mohou také odpovídat.

Zájem o brigády roste

Celkově je ovšem počet nabízených míst vyšší než před rokem, kdy jich firmy inzerovaly mezi 10 až 11 tisíci. K oživení došlo od ledna 2011, v červenci pak nastalo zpomalení. Nyní nárůst pomalu pokračuje.

Už druhým měsícem také roste poptávka po brigádnících. Na konci srpna bylo na stránkách Jobs.cz a Práce.cz vystavených 1036 brigádnických pozic. V září jejich počet vzrostl na 1227.

"Firmy i živnostníci se nyní připravují na předvánoční období a poptávají především výpomoc v obchodu a prodejů," uvádí LMC.

 

Právě se děje

Další zprávy