Problémy BlackBerry se šíří, výpadky hlásí půlka světa

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 10. 2011 8:08
Uživatelům v Evropě, Africe, části Asie a na Blízkém východě vypadává emailová síť
Firma Apple, výrobce iPhone a iPad, má další plus bez práce: oslabující rival RIM už třetí den bojuje s výpadky svých telefonů Blackberry.
Firma Apple, výrobce iPhone a iPad, má další plus bez práce: oslabující rival RIM už třetí den bojuje s výpadky svých telefonů Blackberry. | Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Uživatelé chytrých telefonů BlackBerry v Evropě, Africe a na Blízkém východě se již několikátý den potýkají s výpadky služeb. Dosud neobjasněná závada narušuje přenos zpráv a internetové služby.

Problémy se přitom mezi úterým a středou rozšířily i do Latinské Ameriky a Indie, přiznala společnost Research in Motion (RIM), výrobce telefonu.

Chytré telefony Blackberry jsou historicky velmi rozšířené mezi podnikateli a ve větších firmách, protože umožňují okamžitý přístup k síťovému emailu a dalším webovým "pracovním" nástrojům.

Společnost RIM v úterý nejprve oznámila, že už se jí podařilo problémy vyřešit a služby fungují.

Pod tlakem pokračujících stížností uživatelů však později na sociální síti Twitter přiznala, že problém pokračuje a rozšířil se i do Indie, Brazílie, Chile a Argentiny. V některých oblastech se zpožďuje zasílání zpráv a narušené je i prohlížení internetových stránek.

Průvodce: Stáhněte si Aktuálně.cz pro iPhone (iPad)

Průvodce: Stáhněte si Aktuálně.cz pro Android (Samsung)

V USA firma zatím problémy hlášené nemá.

Firma současně dodala, že pracuje na obnovení služeb a snaží se tak učinit, co nejrychleji to bude možné, a uživatelům se omluvila za vzniklé nepříjemnosti. Po Twitteru a internetu se zatím začala šířit obvinění uživatelů, že firma pozdě reagovala na problémy, které jí někteří uživatelé hlásili hodiny.

Kanadská RIM se nyní potýká s ostrou konkurencí ze strany telefonů iPhone americké společnosti Apple a telefonů založených na systému Android další americké firmy Google. Minulý týden se objevily spekulace o tom, že RIM je na prodej.

 

Právě se děje

Další zprávy