Bendl zvažuje, že zruší tendr na těžbu v Lesích ČR

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 10. 2011 11:54
Vítězem tendru je podle neoficiálních výsledků společnost Less & Forest
Nový šéf státních zemědělců (i lesníků) Petr Bendl.
Nový šéf státních zemědělců (i lesníků) Petr Bendl. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nad sotva skončeným tendrem na těžbu dřeva v Lesích ČR se vznáší Damoklův meč: nový ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) nevyloučil, že tendr zruší.

"Mohlo by dojít ke zrušení těch tendrů, protože budou-li pochybnosti, že stát může tratit významné finance, bude třeba zakročit," řekl Bendl v rozhovoru pro Aktuálně.cz v den, kdy státní lesnická firma vyhlašuje oficiálně vítěze zmíněného tendru.

"Neměl bych s tím jakýkoliv problém, jestliže přijdu na to, že se tam děje cokoliv nekalého. Rozhodnu se do týdne," dodal ministr.

Bendl: Žádné přeprodávání zakázek!

Jednoznačným vítězem obřího tendru státního podniku Lesy České republiky na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 je podle neoficiálních výsledků společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Firma podala nejlepší cenovou nabídku u asi 75 procent ze 117 soutěžených územních jednotek.

Předchozí ministr Ivan Fuksa (ODS), kterého minulý týden nechal odvolat premiér, dřevařský tendr hájil s tím, že byl transparentní.

Bendlovi vadí masivní vítěz

To nezpochybňuje ani Fuksův nástupce Bendl: "Tendr měl jasná pravidla."

Bendlovi teď vadí něco jiného: masivní vítězství jedné firmy, která už na uklidnění menších dřevařských firem prohlásila, že na všechno svými kapacitami nestačí a že bude nutně potřebovat subdodavatele.

"To je jedna z věcí, nad kterou zvedám prst, a určitě se o tom budu bavit s panem premiérem, jak on to vidí, do jaké míry má ministerstvo zemědělství takovouto věc podpořit či nikoliv," reagoval na to ministr Petr Bendl.

"Trošku se obávám toho, aby nedošlo k masivnímu přeprodávání. Zjednodušeně: aby vítěz tendru neodstoupil a neumožnil tomu druhému, aby to získal on. Může se to stát jen v jednotlivých případech, protože třeba nečekali, že vyhrajou v tolika tendrech," vysvětloval ministr své pochybnosti.

Bendl teď čeká na vyjádření expertů, kteří tendr a jeho výsledky vyhodnotí, a - jak řekl - i na rozhovor s premiérem Petrem Nečasem.

Sýkora: Na cestě je takřka sem miliard korun

Lesy ČR by podle svého šéfa Svatopluka Sýkory měly v příštím roce od vítězů tendrů získat takřka sedm miliard korun, o více než 500 milionů korun více než letos. Průměrná cena 1441 korun nabídnutá vítěznými firmami pro příští rok převyšuje letošních 1278 Kč.

O zakázky v tendrech na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2012 usilovalo 56 lesnických firem, které podaly celkem 1503 nabídek. Na jednu soutěžní územní jednotku, kterých je celkem 117, připadlo v průměru 13 nabídek. Za Less & Forest podnikatele Jana Mičánka podle ČTK skončily se ziskem šesti až dvou jednotek firmy Progles, Wotan Forest a Uniles.

 

Právě se děje

Další zprávy