Absolventů přišlo méně, nezaměstnanost klesla na 8 %

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 10. 2011 9:12
Absolventi míru nezaměstnanosti nezvýšili, naopak o 0,2 procenta klesla
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Na rovných osm procent poklesla v září míra nezaměstnanosti v Česku. Jak upozornili analytici, pokles o 0,2 procentního bodu je vyšší, než očekával trh, který počítal se snížením na 8,1 procenta.

Bez práce bylo podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí 475 115 lidí, celkový počet uchazečů se tak snížil o 1,3 procenta. Před rokem byla míra nezaměstnanosti o 0,5 procentního bodu vyšší.

Ministerstvo upozornilo, že nebýt přílivu čerstvých absolventů na úřady práce, míra nezaměstnanosti by poklesla výrazněji. Ve srovnání s minulými roky přitom absolventů přibylo výrazně méně.

"Září je tradičně bezkonkurenčně nejvíce ovlivněný měsíc počtem absolventů škol, kteří se přihlásili na úřady práce. Letos byl jejich počet však o 4000 nižší než loni," uvedl analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Experti varují, že pozitivní vývoj nebude dlouho pokračovat. Kromě samotného příchodu zimy, která ukončí nabídkyu sezónních prací, trh práce ovlivní se zpožděním i zpomalení ekonomiky.

"Nezaměstnanost je jednou z nejzpožděnějších veličin a ekonomické zpomalování, které v posledních měsících vidíme se zatím do vývoje nezaměstnanosti nepromítá. Dříve či později se však zhoršení ekonomického klimatu do nezaměstnanosti bude muset promítnout," varuje analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Zároveň s pozitivní zprávou o poklesu nezaměstnanosti přišla i horší - počet volných pracovních míst, který od ledna sice mírně, ale nepřetržitě rostl, se v září poprvé snížil. Zatímco jetě v srpnu na trhu přibylo 1 860 volných pozic, v září jich bylo v nabídce Úřadů práce o 963 méně. Na každé z 39 795 nabízených míst připadalo v průměru 11,9 uchazeče.

 

Právě se děje

Další zprávy