Polovině nezaměstnaných Čechů nebylo loni ani 35 let

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 10. 2011 17:33
Celkový počet nezaměstnaných se v Česku loni o procento zvýšil
Foto: Jan Langer

Praha - V loňském roce bylo bez práce více než půl milionu lidí. Ze dvou třetin se jednalo o pracovníky s výučním listem nebo se základním vzděláním, polovina z nich měla méně než 35 let. Vyplývá to ze Statistické ročenky z oblasti práce a sociálních věcí 2010.

Celková průměrná míra nezaměstnanosti loni činila 9 procent. Meziročně se podíl lidí bez práce zhoršil o procento.

Zhruba dvě třetiny všech nezaměstnaných měly v roce 2010 základní vzdělání nebo byli vyučení. Vysokoškoláků, kteří nenašli práci, bylo pět procent.

Zhruba třetina všech osob bez práce patřila mezi dlouhodobě nezaměstnané, tedy osoby, které nemají práci déle než 12 měsíců. S dlouhodobou nezaměstnaností má problém především Moravskoslezský kraj.

Nejvíce lidí bez práce vykazoval stejně jako v loňském roce Ústecký kraj, kde bylo bez práce celkem 13,4 procenta lidí. Nejnižší počet uchazečů, kteří aktivně hledají práci, má Praha. Zde míra nezaměstnanosti představovala 3,9 procenta.

Bez práce jsou hlavně mladí

Téměř polovinu všech nezaměstnaných představovaly osoby ve věku 20 až 34 let. Nejvyšší nezaměstnanost přitom jak v ČR, tak v EU vykazuje skupina osob do 24 let.

Mladí lidé nejčastěji pracují na částečné úvazky nebo dohody na dobu určitou. Jednak proto, že v mnoha případech ještě studují, důvodem je ale i menší ochota firem zaměstnat lidi bez zkušeností. V době krize se navíc šéfové v první řadě zbavovali právě méně kvalifikovaných brigádníků.

Jak vyplývá z Eurostatu, celkově se nezaměstnanost osob do 24 let za poslední tři roky zvýšila z 15 procent na 20,9 procenta v srpnu 2011.

V Česku se během srpna neúspěšně ucházelo o práci 18 procent osob do 24 let. Toto číslo patří v rámci EU do lepší poloviny, ve Španělsku nebo Řecku nezaměstnanost mladých převyšuje 40 procent.

Naopak, nejvyšší míru pracujících mladých lidí mají Rakousko, Nizozemsko nebo Německo. Důvodem je jednak větší nabídka míst i pro osoby s nižším vzděláním, ale také větší flexibilita uchazečů.

Ve všech věkových skupinách ovšem platí, že ve druhém a třetím čtvrtletí se procento nezaměstnaných snížilo. Příčinou může být větší nabídka krátkodobých sezónních prací.

Nejčastěji byli loni Češi bez práce na dobu kratší než tři měsíce, následuje dlouhodobá nezaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy