V době krize si drží práci téměř polovina Čechů

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
7. 10. 2011 11:42
Alespoň pět let vydrží v jedné práci necelá polovina českých zaměstnanců
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Téměř polovina Čechů vydrží ve stejné práci nejméně pět let, časté změny zaměstnání příliš populární nejsou. Vyplývá to z šetření agentury LMC, která provozuje pracovní portál Jobs.cz. Výsledky vyplývají z odpovědí zájemců o práci a z informací tuzemských firem.

Nejčastěji střídají zaměstnání mladí lidé, kteří zjišťují, jaká práce jim skutečně vyhovuje. "Dříve nebo později se však většinou preference vytříbí a lidé již nemají tak častou potřebu zaměstnání měnit," uvádí tiskový mluvčí LMC Tomáš Dombrovský.

V uplynulých letech se přitom počet osob, které zůstávají v téže práci, zvýšil. Důvodem je současná nejistota na pracovním trhu. "Lidé nejspíše dospěli k tomu, že slušnou práci si je lepší udržet, ačkoliv v ní třeba nejsou spokojeni," myslí si Dombrovský. Za další možný důvod označuje neochotu stěhovat se za prací.

Pracovníků, kteří mění práci dříve než po roce, je v Česku výrazně méně. "Jedná se o lidi, kteří dlouho nevydrží na jedné pozici. Jsou to třeba manažeři, ale také ti, kteří pracují na volné noze," říká pro Aktuálně.cz.

Z oslovených společností jich 43 procent uvedlo, že u nich pracovník působí alespoň pět let. Ve čtvrtině firem dosahuje průměrná doba spolupráce tři až čtyři roky, pouze v devíti procentech zůstane uchazeč ve firmě méně než rok.

Podobné výsledky přineslo dotazování mezi osobami, které aktuálně na Jobs.cz hledají práci. Déle než pět let vydrží na jednom místě 38 procent respondentů. Čtvrtina z nich pracuje pro jednoho zaměstnavatele dva až čtyři roky, častěji mění práci 23 procent lidí.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 282 středních a velkých firem a 1700 uchazečů o práci.

 

Právě se děje

Další zprávy