Zemědělství není trafika, vzkazují politikům agrárníci

Karel Toman
5. 10. 2011 11:50
Za šest a půl roku jsem zažil sedm ministrů zemědělství, zlobí se šéf agrární komory Veleba
Foto: Jan Langer

Praha - Z rezortu zemědělství se podle agrárníků stává politická trafika. V reakci na odvolání ministra Ivana Fuksy (ODS) to po svém návratu z Číny uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Ve čtvrtek se proto komora na mimořádném představenstvu poradí, jak na tento trend v rezortu, který ovládá miliardy eur dotací, zareagují.

"Za šest a půl roku jsem zažil sedm ministrů zemědělství. Stáváme se kořistí úzké skupiny politiků, kterým nejde o zemědělství. Nezajímá je, že v Bruselu finišuje vyjednávání o reformě Společné zemědělské politiky, kde hrál ministr Fuksa velmi aktivní roli," uvedl Jan Veleba.

"Bezohledná a nebezpečná praxe"

Zemědělci jsou podle Veleby zneklidněni tím, že se rezort, jímž protékají miliardy na podporu životaschopné přírody a zdravých potravin s udržením jejich únosné cenové hladiny stává jakousi "trafikou pro politiky a čekatele stranických odměn."

Vládu jakoby podle agrární komory přestalo zajímat, že se právě nyní v Bruselu rozhoduje o agrární politice a přidělování podpor na příští rozpočtové období EU.

"Pro rezort zemědělství se tato bezohledná praxe stává velmi nebezpečnou. Přímo už ho ohrožuje a přivodí České republice ztrátu konkurenceschopnosti," napsala Agrární komora ve své tiskové zprávě.

Po jednání představenstva svolává proto Jan Veleba odpolední tiskovou konferenci, kde novináře seznámí s dalším postupem Agrární komory. Zúčastní se jí i zhruba 25 představitelů zemědělské praxe, mimo jiné zástupci malých rodinných farem, ale i středních a velkých agrárních podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy