Typický dlouhodobě nezaměstnaný: Žena se střední školou

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 10. 2011 13:16
Počet lidí, kteří nemají práci déle než rok, se v Česku snížil
Foto: Karel Toman

Praha - Počet lidí, kteří v Česku nemají práci déle než jeden rok, se ve druhém čtvrtletí snížil. Vyplývá to z publikace Zaměstnanost a nezaměstnanost v ČR, kterou Český statistický úřad (ČSÚ) každé tři měsíce vydává.

Celkový počet dlouhodobě nezaměstnaných činil 138,4 tisíce osob. To je nejméně od prvního čtvrtletí 2010.

Více než polovina dlouhodobě nezaměstnaných měla středoškolské vzdělání bez maturity, následují jedinci se základním vzděláním. Mezi lidmi, kteří dokončili vysokou školu, bylo více než rok bez práce 5700 osob.

Téměř třetina všech dlouhodobě nezaměstnaných shání místo ve zpracovatelském průmyslu. Nedostatek práce hlásí také sektor maloobchodu a velkoobchodu, stavebnictví, ubytování, stravování a pohostinství.

Dlouhodobá nezaměstnanost se týkala více žen, kterých bylo skoro 72 tisíc.

Největší problém s dlouhodobou nezaměstnaností měly Moravskoslezský, Ústecký a Jihomoravský kraj. Nejméně lidí, kteří jsou rok a déle bez práce, hlásila Praha a Pardubický kraj.

Čísla postupně klesají

Ke zvýšení počtu osob, které jsou na úřadu práce registrované déle než 12 měsíců, došlo v souvislosti s ekonomickou krizí v Česku. Nejvíce dlouhodobě nezaměstnaných ČSÚ hlásil ve třetím čtvrtletí loňského roku. Tehdy jejich počet přesáhl 160 tisíc.

K nárůstu dlouhodobě nezaměstnaných došlo v druhé půli roku 2009, skokově se počet těchto osob zvýšil v prvním čtvrtletí 2010.

Nezaměstnanost se zvyšovala, ačkoliv samotná ekonomika již hlásila oživení. Důvodem je vývoj na trhu práce, na kterém se hospodářský vývoj projevuje s několikaměsíčním zpožděním.

Odborníci před problémem dlouhodobé nezaměstnanosti varují. Pokud člověk takto dlouhou dobu nemá místo, ztrácí základní pracovní návyky, konkurenceschopnost a hůře se poté začleňuje do společnosti. 

 

Právě se děje

Další zprávy